VUČIĆEVA PLATA NAJMANJA U REGIONU: A evo koliko Hrvati plaćaju Kolindu, a koliko Crnogorci Đukanovića
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ko su najplaćeniji lideri

VUČIĆEVA PLATA NAJMANJA U REGIONU: A evo koliko Hrvati plaćaju Kolindu, a koliko Crnogorci Đukanovića

Politika -

Američki predsednik Donald Tramp jedan je od najplaćenijih šefova država na svetu sa mesečnom zaradom od 28.985 evra. Nešto manje plaćeni su nemačka kancelarka Angela Merkel sa 27.794 evra i predsednik Rusije Vladimir Putin sa 20.750 evra. Zbog svog prethodnika Fransoa Olanda, koji je smanjio zaradu, francuski predsednik Emanuel Makron ima najmanju platu od svih uticajnih svetskih lidera i zarađuje svega 14.910 evra mesečno.

foto: AP / Pablo Martinez Monsivais

U poređenju sa predsednicima država u regionu, svetski šefovi su kao ljudi s druge planete, jer zarađuju i deset puta više od njih. Tako srpski predsednik Aleksandar Vučić mesečno zarađuje 1.083 evra, što je čak 29 puta manja plata od Trampove. Vučićeva plata je najmanja u regionu, a najveću prima predsednik Slovenije Borut Pahor - 3.322 evra. U vrhu po zaradi je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sa 3.276, kao i članovi Predsedništva BiH, koji primaju 3.091 evro. Trojac iz BiH ima najveća primanja u odnosu na prosečnu platu. Milo Đukanović kao prvi čovek Crne Gore prima platu od 2.423 evra, a makedonski predsednik Đorđe Ivanov 1.250 evra.

Apsolutni rekorder

Premijeru Singapura 117.000 evra

Ubedljivo najplaćeniji svetski lider je Li Hsijen Lung, premijer Singapura, koji zarađuje astronomskih 116.666 evra mesečno. Predsednik Bolivije Evo Morales prepolovio je vlastitu platu 2006. i sada prima 1.850 evra.

E. K./ Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track