TAČI I HARADINAJ USKORO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Prikupljeni dokazi BRUTALNIH ZLOČINA nad Srbima
Foto: Youtube Printscreen

Radna grupa za istraživanje zločina OVK otkriva

TAČI I HARADINAJ USKORO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Prikupljeni dokazi BRUTALNIH ZLOČINA nad Srbima

Politika -

Oko 3.500 dokumenata koji se odnose na zločine počinjene devedesetih u zonama gde su komandovale današnje vođe Kosova biće dostavljeno specijalnom tužilaštvu

Kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, bivše vođe terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uskoro bi mogli da završe na optuženičkoj klupi pošto su prikupljeni dokazi brutalnih zločina nad Srbima, otkrivaju sagovornici Kurira.

Oko 3.500 dokumenata koja se odnose na zločine počinjene devedesetih u zonama Drenice i Dukađina, gde je komandovao upravo ovaj dvojac, biće dostavljeno tužilaštvu Specijalnog suda za zločine OVK. Sud bi, inače, trebalo uskoro da počne rad u punom kapacitetu i očekuje se da će tada tužilaštvo podići prve optužnice.

MN: Politički pritisci

Predsednik Radne grupe za istraživanje zločina terorističke OVK na KiM Milovan Drecun kaže da je uspostavljen kontakt sa specijalnim tužilaštvom, odakle stižu uveravanja da su čvrsto rešeni da podignu optužnice za zločine OVK.

- Nemoguće je da su zločini činjeni bez komandne saglasnosti vođa OVK Haradinaja i Tačija, ali i Kadrija Veseljija, Agima Čekua... Oni optužnice ne mogu izbeći, osim ako se ne izvrši snažan politički pritisak neke moćne države. Uprkos tome, u tužilaštvu tvrde su sredstva EU za početak rada obezbeđena i da nisu spremni da trpe i podležu bilo kakvim pritiscima. Očekujemo zato da će biti podignute optužnice ne samo protiv pojedinaca već i za komandnu odgovornost ili da sve to eventualno bude u formi zbirne optužnice - navodi Drecun.

foto: Kurir

MN: Svi će odgovarati

Generalni sekretar MSP Veljko Odalović kaže da je Radna grupa sve izvore prvi put ujedinila i skupila 3.500 dokumenata koji imaju pravnu težinu da ne bi bili osporavani i rušeni. Upitan koliko je realno da Tači i Haradinaj budu procesuirani, imajući u vidu njihovo učešće u pregovaračkom procesu, on odgovara:

- Imamo konkretne dokaze o komandnoj strukturi OVK, čak i za neke naredbe. Svako, nevezano za to koju funkciju u privremenim institucijama KiM obavlja, treba da odgovara, i individualno i po komandnoj odgovornosti. Brutalni zločini nad Srbima ne smeju da ostanu nekažnjeni, a o tome da li će biti osuđeni neka razmišljaju oni koji su zločine počinili.

foto: Marina Lopičić

Brojke

141 zatvor za Srbe imao OVK tokom devedesetih na KiM 5 godina postojala OVK

Činjenice Zverski zločini, droga i trgovina organima - OVK je osnovan 1994. godine i postojao je do 1999. - Prvi vođa bio je Adem Jašari - OVK je poznat po zverskim zločinima nad Srbima - Optuživan je i za trgovinu drugom, oružjem, ljudskim organima - Većina pripadnika OVK danas je u kosovskoj politici i tamošnjim službama bezbednosti

Marko Đurić Priština nema nameru da formira ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kazao je da je izjava šefa kosovske delegacije u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avnija Arifija da su ludi i neprihvatljivi zahtevi upravljačke grupe za izradu statuta ZSO potvrda da Priština nema i nikada nije imala nameru da formira ZSO. - Arifi jeste nedavno uključen u pregovarački proces, ali do sada je svakako imao više nego dovoljno vremena da prouči ranije postignute dogovore, jer reč je o ne tako mnogo stranica materijala. Ako je pročitao, a nije razumeo Prvi briselski sporazum i ostale dogovore usaglašene u Briselu, ovim putem mu nudim pravnu pomoć kako bi mu ti materijali bili pojašnjeni - naveo je Đurić. Upravljačka grupa za izradu statuta ZSO traži da u taj dokument budu uključena ovlašćenja u oblasti imovine, privatizacije i privrede, da obrazovanje bude deo obrazovnog sistema Srbije, kao i promenu ustava Kosova kako bi se obezbedilo da ZSO ima izvršna ovlašćenja.

foto: Kurir

Kurir.rs/ Biljana Bojić Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track