AMBASADORI KOD VUČIĆA: Belgijski i korejski diplomata u oproštajnoj poseti
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Andrićev venac

AMBASADORI KOD VUČIĆA: Belgijski i korejski diplomata u oproštajnoj poseti

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Republike Koreje Deđong Ju saglasili su se da treba nastaviti sa intenziviranjem političkog dijaloga i jačanjem ekonomskih veza dve zemlje, s obzirom na velike mogućnosti za privrednu saradnju.

Vučić je ambasadora Jua primio u oproštajnu posetu i zahvalio mu što je, svojim posvećenim radom, na najbolji način doprineo unapređenju bilateralnih odnosa dveju zemalja.

foto: Fonet

Ambasador Ju je istakao da sve više korejskih kompanija uviđa veoma dobre mogućnosti srpske privrede i interesuje se za uslove investiranja, kao i da kancelarija KOTRA (Korejska agencije za promociju trgovine i izvoza) daje snažan podsticaj ekonomskim odnosima.

On je naveo i postojeće konkretne inicijative za ulaganje, čija se realizacija uskoro očekuje, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije. Predsednik Vučić je rekao da je Republika Koreja pravi primer kako se radom i disciplinom ostvaruje napredak društva i da njihove kompanije ne donose samo nova radna mesta, već i prenose iskustvo i radne navike.

On je izrazio nadu da će se u Republici Koreji više znati o našoj zemlji, kako bi pobudili interesovanje ne samo mogućih investitora, nego i turista, s obzirom na to da godišnje skoro 20 miliona stanovnika te zemlje putuje u inostranstvo.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dvojica sagovornika su se saglasili da postoje velike mogućnosti i za saradnju u drugim oblastima, poput obrazovanja, kulture i sporta, kao i projektima "pametnih gradova", elektronske uprave i zaštite životne sredine.

Ambasador Ju je rekao da mu je bila čast da predstavlja svoju zemlju u Srbiji i zahvalio na podršci koju su mu tokom rada u Beogradu pružili predsednik Vučić i Vlada. On je preneo podršku svoje zemlje evropskim integracijama Srbije i dijalogu kao načinu pronalaženja rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Vučić se sastao sa odlazećim ambasadorom Belgije

Vučić je ambasadoru Kraljevine Belgije Leu D'Aesu, koga je danas primio u oproštajnu posetu, zahvalio na dobroj saradnji i što je svojim zalaganjem doprineo unapređenju odnosa dve zemlje.

Predsednik Vučić je podsetio na to da je tokom diplomatskog mandata ambasadora D'Aesa realizovana poseta premijera Mišela, prva poseta na tom nivou posle bezmalo jedne decenije, čime je otvoren nov period u odnosima Srbije i Belgije, uz obostranu želju za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je istakao da je tokom te posete uvideo koliko Belgija posvećuje pažnje Srbiji, saopstila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

On je zahvalio Belgiji na podršci Srbiji na njenom evropskom putu, koja se realizuje i kroz stručnu pomoć u preuzimanju evropskih pravnih tekovina.

Ambasador D'Aes je rekao da Belgija snažno podržava evrointegracije Srbije i politiku regionalne stabilnosti i saradnje, istakavši značaj pokrenutih regionalnih inicijativa.

On je izrazio nadu da će, uz političku mudrost i hrabrost predsednika Vučića, kroz dijalog Beograda i Prištine biti nađeno rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je rekao da želimo što više uspešnog belgijskog poslovnog prisustva na srpskom tržištu, poput kompanije Delez, koja predstavlja jednu od najvećih stranih investicija kod nas.

Ambasador D'Aes je istakao da je tokom diplomatskog rada u Srbiji bio svedok reformskih uspeha i promena u ekonomiji i društvu. On je zahvalio predsedniku Vučiću na podršci u radu i istakao da nosi najlepše uspomene iz Beograda i naše zemlje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track