Remont obavljen u Srbiji, ozbiljna eskadrila ojačava vojsku

SVEČANOST NA AERODROMU U BATAJNICI Vučić na prijemu migova iz Rusije: Zaplakao sam od sreće! Neka svaki nose ime junaka koji su nas branili od bombardovanja!

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na aerodromu Batajnica prijemu dva MIG-a 29, koje je Srbija nabavila od Ruske Federacije, a koji su remontovani, modernizovani i u potpunosti pripremljeni za let.

KURIR TV UŽIVO JE PRENOSILA SVEČANOST U BATAJNICI

Predsednik Vučić je na početku obraćanja okupljenim novinarima istakao da je danas veliki dan za našu zemlju, jer su prvi put predstavljena "snažna i moćna krila Srbije".

foto: Kurir Tv Printskrin

"Na velikoj paradi u novembru prvi put ćemo izaći u vazduh i sa 8 migova, u svakom će biti srpski piloti. Moj je predlog da ovi naši prelepi avioni, skoro sam se zaplakao kada sam ih video i čuo od ponosa, sreće i radosti, nose imena naših junaka koji su branili Srbiju u vreme NATO agresije. Pokazujemo koliko je Srbija ojačala i napredovala. Hvala predsedniku Putinu na podršci i razvoju srpskih oružanih snaga, ministru Šojguu i ruskim stručnjacima koji nam pomažu na ojačanju borbene gotovosti naše armije. Nedostaje nam mladih ljudi, obezbedićemo novca za više trenažnih letova", poručio je Vučić.

Predsednik je u nastavku pozvao mlade ljude da se školuju u vojnim ustanovama, jer ih, kako je istakao, čeka dobra budućnost.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Neka ljudi u Srbiji znaju da ih naša krila mnogo moćnije i snažnije čuvaju nego u prethodnom periodu. Vama, dragi vojnici, kažem da smo ponosni na vas i želim vam mnogo uspeha u čuvanju našeg neba, uz nadu da nećete imati neprijatelje ispred sebe nikada više, ali znam i da ako se to dogodi, bićete na visini zadatka. Zamolićemo predsednika Putina i ministra Šojgua da nam bar dva helikoptera, tzv. "đavolje kočije" koje smo kupili, pošalju na vojnu paradu, da ih vide naši ljudi. Nismo mi velika sila, ali polako. Što bi naš narod rekao: "Kamen po kamen - palača". Niko neće moći da nabavi nešto pod tako dobrim uslovima kao mi, zahvaljujući ruskoj podršci. Ali tačni podaci i cifre su poverljivi i ne mogu se otkrivati. Očekujemo da dođe i predsednik Putin, svaki put kad mi je obećao je i došao. Mi razmatramo i ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka za muškarce na tri ili na šest meseci za par godina, kritikovali su me da zbog toga nemamo vojsku i da nam deca više ništa ne rade. Ne plašim se bilo kakvih kampanja, jer narod dobro zna ko radi u njegovom interesu", zaključio je on.

foto: Kurir TV

Događaju su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnici Vojske Srbije, kao i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

1 / 4 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Remont ova dva aviona obavljen je u Srbiji, a šef države najavio je nedavno da će pre kraja godine u upotrebi u Vojsci Srbije biti najmanje osam ili devet aviona MIG 29. On je podsetio i da će Srbija nabaviti devet novih "Erbasovih" helikoptera H145M, ali i još tri Mi-17 i četiri Mi-35 borbena helikoptera.

1 / 4 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Šest MIG-ova 29, koje je Srbija nabavila u okviru vojno-tehničke saradnje sa Ruskom Federacijom, stigli su u našu zemlju u oktobru prošle godine.

(Kurir.rs/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track