Najnovije vesti

TRAMP UZ SRBIJU! Jednom porukom najavio ZAOKRET, Albanci uznemireni! PRIŠTINA U PANICI JER GUBI AMERIČKU PODRŠKU!
Foto: Reuters

Novi momenti! SAD definitivno menjaju politiku prema pitanju KiM

TRAMP UZ SRBIJU! Jednom porukom najavio ZAOKRET, Albanci uznemireni! PRIŠTINA U PANICI JER GUBI AMERIČKU PODRŠKU!

Politika

Preokret Beograd dobio vetar u leđa nakon izjave savetnika američkog predsednika o mogućnosti promena granica, a Albanci, s druge strane, priznaju da ih je ta poruka uznemirila

Srbija je konačno dobila razumevanje Amerike i Donalda Trampa za pronalaženje trajnog rešenja za Kosovo i Metohiju, ocenjuju sagovornici Kurira.
Na to, kako kažu, definitivno ukazuje poruka savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije ukoliko se o tome dogovore Beograd i Priština, što otvara mogućnost dogovora o razgraničenju.

 

S druge strane, ta poruka Trampovog savetnika žestoko je naljutila vlast u Prištini, te su oni čak i zapretili sukobima i nemirima.

 

Značajan iskorak

 

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da se najnovija poruka iz Vašingtona o poštovanju dogovora Beograda i Prištine poklapa s ruskim stavom.

 

foto: Dado Đilas

- Zbog gubitka podrške, Albanci ulaze u političku krizu i sukobe. Oni više nisu u poziciji da mogu sve da uzmu i ništa da ne daju - kaže on.


Prema rečima političkog analitičara Branka Raduna, američki iskorak u politici prema KiM je vrlo značajan.


- Konačno uvažavanje interesa Srbije posledica je uspešne međunarodne politike srpskog državnog vrha. Srbija je sada ravnopravnija u dijalogu s Prištinom. Jasno je sada da za SAD Kosovo nije zatvoren slučaj, daju prostor za postizanje kompromisa, dogovora o razgraničenju - ocenjuje Radun.

 

foto: Media Centar

Dok pozicija Beograda jača, Priština je, kako ističe, sve slabija:


- Albanci su imali ogroman kredit u SAD, a sad su izgubili privilegovan status. Prvi put se jasno vidi strah kod Albanaca, jer im ne ide sve kako su zamislili, što se vidi i po haotičnosti tamošnjih lidera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

 

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže da je promena SAD prema Srbiji izuzetno povoljna, jer znači napuštanje politike statusa kvo - da je Kosovo rešen slučaj, i dopušta kompromis.

 

Priština u panici

 

foto: Dragan Kadić

 

- Ali ne treba skakati na prvu loptu, već vešto pokušati da od SAD izvučemo još jaču podršku - smatra on.

 

I dok Srbija ovih dana dobija vetar u leđa, Priština praktično gubi tlo pod nogama. Albanci, naime, priznaju da ih je uznemirila Boltonova izjava i prete protestima.

 

Gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri je najavio izlazak na ulice ako kosovska vlada ne blokira inicijative za promenu granica.


- Ako se u Briselu pojavi pitanje promene granica i teritorijalne razmene, Mitrovica neće mirno sedeti i posmatrati podelu - naveo je Bahtiri reagujući na poruke Boltona, koji nije isključio mogućnost razmene teritorija između Beograda i Prištine.


Podsetimo, savetnik američkog predsednika istakao je i da SAD neće stajati na putu dogovoru dve strane i da ne očekuje da će se iko u Evropi tome usprotiviti.

 

Biljana Bojić/Foto:ReutersNastavak briselskog dijaloga
Vučić i Tači 7. septembra

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini 7. septembra u Briselu.

 

foto: Beta/European Council/Tashana Batista

Iz EU poručuju da očekuju postizanje konkretnog napretka kad je u pitanju dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Prethodna runda dijaloga održana je 18. jula.


REAKCIJE:

 

Aleksandar Vulin
ministar odbrane

 

Zaustavljanje stvaranja
"velike Albanije"

 

- Zadovoljan sam što je američka administracija shvatila da se rešenje za Kosovo ne može postići mešanjem i što je razumela da je dogovor dve strane jedino održivo rešenje. Podržavam ideju razgraničenja jer je to jedini način da se zaustavi stvaranje "velike Albanije".

 

Jelena Milić
CEAS

 

Ubediti i Nemačku

 

- Izjava Boltona je izuzetno značajna. Ako Srbija želi američku podršku za korekciju administrativne linije i normalizaciju odnosa s KiM, mora polako da razume da neće moći da ima u istom trenutku i jare i pare. Srbija šalje dobre male signale i sada je važno da gleda da dobije i podršku Amerike, a i da Amerika ubedi Nemačku.

 

Vladimir Vuletić
sociolog

 

Pomeranje s mrtve tačke

 

- Poruka iz Vašingtona je pomeranje s mrtve tačke i u izvesnom smislu odstupanje SAD od stava da je pitanje KiM zauvek rešeno 2008. priznanjem nezavisnosti, a bez uvažavanja bilo kakvog interesa Srbije. To otvara prostor za moguć dogovor o razgraničenju. Izjava Boltona daje šansu da se razgovori Beograda i Prištine okončaju međusobnim sporazumom kojim bi obe strane priznale korigovane granice.

 

Dejan Miletić
Centar za proučavanje globalizacije

 

Mnogi će biti iznenađeni
promenom politike SAD

 

- Prvi put se pojavljuje izjava da granice Kosova za SAD više nisu neotuđive, odnosno da ih nije nemoguće promeniti. Prvi put se pokazuje da se u SAD čuje glas iz Srbije, razumeju njeni interesi i potreba da se napravi neki kompromis. Promena SAD prema interesima Srbije je evidentna, ona će se nastaviti i mnogi će biti iznenađeni u kom pravcu će to ići.

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...