TAČI PROGLEDAO: Bez dogovora sa Srbijom nema mirnog rešenja za Kosovo
Foto: AP

"bolje sad nego za tri decenije"

TAČI PROGLEDAO: Bez dogovora sa Srbijom nema mirnog rešenja za Kosovo

Politika -

Nemamo pravo da kao taoce držimo budućnost naše dece, dece naše dece i budućih generacija, rekao je Tači

SKOPLJE - Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da bez dogovara sa Srbijom nema mirnog rešenja za Kosovo i najavio da će uložiti ogromne napore da se postigne istorijski sporazum, "što znači recipročno priznavanje obe strane".

"Svi znamo da bez dijaloga i pregovora sa Srbijom ne možemo da postignemo mirno rešenje. Drugi put je nemoguć, neprihvatljiv. Sporazum će se mnogo teško postići, biće mnogo teškoća, barijera, ali ja sam optimista. Bolje sada, nego posle dve, tri decenije", rekao je Tači na konferenciji za novinare s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Tači je rekao da da je status kvo za njega neprihvatljiv.

"Nemamo pravo da kao taoce držimo budućnost naše dece, dece naše dece i budućih generacija", rekao je kosovski predsednik. Tači je rekao da iza dijaloga stoje i vlast i opozicija u Prištini i najavio da će pregovori u budućnosti biti intenzivirani. On je dodao da će Kosovo morati da napravi demarkaciju 430 kilometara granice sa Srbijom.

"Demarkacija će biti kompleksan proces i moraće da se završi, biće to težak proces, ali moramo da ga preuzmemo kao lideri", rekao je on i dodao da će dogovor Kosova i Srbije, ako se postigne, biti u evropskom duhu.

Tači je rekao da Kosovo poštuje teritorijalni integritet susednih zemalja Makedonije, Albanije i Crne Gore.

"Nećemo napraviti nikakav sporazum koji će minirati susede. To će biti kao sporazum koji vi ovde pravite sa EU, sa SAD i ; svim našim prijateljima partnerima", rekao je on.

Tači je naveo da će sporazum imati "evropsku suštinu i biti u interesu i Kosova i Srbije" i da neće biti rešen po etničkoj liniji. "Sačuvaćemo supstancu, suštinu i multuetničnost na Kosovu i u Srbiji. Neće biti rešenja po etničkoj liniji ili na etničkoj osnovi", rekao je Tači.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track