BURE BARUTA Ako Srbija ne prizna Kosovo, nastaće "velika Albanija"
Foto: Printscreen

Prognoza Analiza britanskog Ekonomista o KiM

BURE BARUTA Ako Srbija ne prizna Kosovo, nastaće "velika Albanija"

Politika -

Pokretanje ideje o razmeni teritorija između Kosova i Srbije otvorilo je nove "perspektive" za region. Stvaranje "velike Albanije" bi moglo da potegne i pitanje stvaranja "velike Srbije", navodi londonski list

Ukoliko Srbija ne bi priznala Kosovo i onemogućila mu članstvo u UN, oni bi se okrenuli ujedinjenju sa Albanijom, to jest stvaranju "velike Albanije", navodi se u tekstu u britanskom listu Ekonomist.

Ugledni britanski list ocenjuje da je samo pokretanje ideje o razmeni teritorija između Kosova i Srbije - koja, dodaju, nije lako izvodljiva - otvorilo nove "perspektive" za region. Oni prenose izjavu neimenovanog visokog kosovskog lidera, koji kaže da uvek ima i drugih opcija - Kosovo, ako Beograd ne prizna njihovu nezavisnost i onemogući im članstvo u UN, može da se opredeli za ujedinjenje s Albanijom.

- Neki nacionalistički nastrojeni u Srbiji, koji shvataju da su Kosovo izgubili, mogli bi to da pozdrave. Ako bude postojala "velika Albanija", onda bi oni mogli da traže "veliku Srbiju" polažući pravo na srpski deo Bosne, za šta je Milošević ratovao - spekuliše britanski list, prenosi Tanjug.

- Ako Kosovo i Srbija izmene svoje granice po etničkim linijama, to bi značilo veliku i možda destabilizujuću promenu za region - navodi se u tekstu. To bi značilo, na primer, piše Ekonomist, da bi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik mogao da pojača sopstvene zahteve za nezavisnost tvrdeći da su stare unutrašnje granice Jugoslavije sada povređene, te da se to sada može desiti i s granicama Bosne, uz ocenu da bi "to donelo opasnost od novog rata".

EU i SAD su, podseća se u tekstu, ranije odbacivale izmenu granica na etničkoj osnovi, u uverenju da bi to destabilizovalo region, ali su sada dale zeleno svetlo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi videle da li oni mogu da se dogovore. Politički analitičar Branko Radun kaže da velikoalbanska ideja živi jako dugo i da na to ne može da utiče priznavanje ili nepriznavanje Kosova od strane Srbije.

foto: Fonet

- To je poznata teza i Britanci je koriste da bi ubedili Srbe da priznaju Kosovo i tako spreče stvaranje "velike Albanije". Smatram da ta teza nije tačna, jer velikoalbanska ideja živi i s priznatim i s nepriznatim Kosovom - kaže Radun i dodaje:

- Bilo bi opasno da se stvori "velika Albanija", ne samo za Srbiju već i za Makedoniju, Grčku, Crnu Goru. "Velika Albanija" nije albanski projekat, to guraju zapadni centri moći još od Berlinskog kongresa, iako tada nije ni postojala Albanija.

Kurir.rs/K.B./Foto:Printscreen

Linta SB je oštro protiv

Miodrag Linta, član Skupštinskog odbora za KiM, kaže da scenario koji donosi Ekonomist nije realan jer predstavlja kršenje međunarodnog prava.

- SB za to ne bi dao saglasnost. To nije ostvarivo u praksi, tu ideju o ujedinjenju ne bi prihvatile Rusija i Kina. Kosovske političare i međunarodnu zajednicu zanimaju dve stvari - da Srbija prizna KiM i da oni postanu deo UN - kaže Linta. Da od ovakve ideje nema ništa, mišljenja je i politički analitičar Dragomir Anđelković. - To je nemoguće. Samo nas plaše tako. Mi se oslanjamo na Rezoluciju 1244 - ponovio je on.

Dačić Tači zna da nećemo priznati KiM

Ivica Dačić, šef diplomatije, poručio je juče da Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova i da to zna i Hašim Tači, koji je naveo da nema rešenja bez Srbije.

foto: Dado Đilas

- Srbija neće priznati Kosovo, pa onda nastaviti razgovore. To se sigurno neće desiti - kazao je on, odgovarajući na pitanje da li će Srbija, kao što navodi Tači, prvo da prizna Kosovo, pa onda da razgovara o razgraničenju.

- Ovde niko ne namerava da menja granice silom, ovde će biti dogovora ili ga neće biti - kazao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track