FRANCUSKA BI DA BUDE AKTIVNIJA U REŠAVANJU KOSOVSKOG PITANJA Ambasador Mondolini: Tenzije u ovom regionu mogu da naškode Evropi
Foto: Beta/Saša Đorđević

reč ambasadora

FRANCUSKA BI DA BUDE AKTIVNIJA U REŠAVANJU KOSOVSKOG PITANJA Ambasador Mondolini: Tenzije u ovom regionu mogu da naškode Evropi

Politika -

Francuska želi da bude aktivnija povodom tema od opšteg značaja, kao što je pristupanje Srbije EU i rešavanje kosovskog pitanja, kaže ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini.

Govoreći u intervjuu za "Juropian Vestern Balkans" o dijalogu Beograda i Prištine, Mondolini navodi da obe strane moraju da ispregovaraju uzajamno prihvatljivo i trajno rešenje.

"Ovaj zadatak je dodatno težak pošto moraju da uzmu u obzir moguće posledice njihovih izbora na ceo region. Iako nijedno rešenje ne treba da bude unapred zadato, pregovori treba da sadrže definiciju dovoljnih mera predostrožnosti koje bi garantovale da rešavanje slučaja Kosova neće negde drugde stvoriti probleme", naglasio je ambasador.

On je dodao da je Francuska snažno posvećena obezbeđivanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Ovo je od velike važnosti za EU, Francusku i region. Zaista, svesni smo koliko tenzije u ovom regionu mogu da naškode Evropi. A znamo i koliko su ratovi devedesetih uticali na ekonomsku situaciju regiona. Zapadni Balkan neće uspeti da poboljša svoj ekonomski razvoj ako se potencijalni investitori budu plašili tenzija", upozorio je ambasador.

U tom smislu, kako je naveo, glavni izazov za region nije neka konkretna tema, već bilo šta što može da spreči rešavanje tih izazova, kao što je zapaljiva retorika, posebno u medijima.

"Francuska je u potpunosti posvećena podršci rešavanju otvorenih pitanja. Nemamo unapred zadata rešenja i naš stav je da treba ohrabriti strane da postignu međusobno zadovoljavajuće opcije. Mislimo, doduše, da je naša uloga da pružimo podsticaj stranama da se uključe u ozbiljne razgovore kako bi rešile ove probleme. A nakon što je dogovor postignut, zadatak cele međunarodne zajednice - uključujući Francusku - biće da se on adekvatno primeni", poručio je ambasador.

Osvrnuo se i na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona na Samitu u Sofiji da se EU neće više širiti zbog unutrašnjih reformi, što je izazvalo lavinu negativnih komentara, navodeći da su te kritike rezultat činjenice da mnogi komentari nisu objasnili zašto je Makron pomenuo neophodnost reformi EU pre novog proširenja.

"Predsednik Makron je vrlo svestan da se EU mora reformisati kako bi prevazišla teškoće sa kojima se suočava poslednjih godina: bez takvih reformi, novo pristupanje će samo doneti nove teškoće, kako samoj Uniji, tako i novim članicama", istakao je ambasador, U tom smislu, naglasio je, neophodno je da se EU reformiše pre novog proširenja.

"Međutim, predsednik Makron je zamislio da se te reforme sprovedu pre završetka njegovog trenutnog mandata 2022. godine, kao i da reforme i proces proširenja treba da se odvijaju paralelno. Ovo znači da, ako Srbija bude uspela da sprovede potrebne reforme u tom periodu, pristupanje do 2025. ostaje na stolu", rekao je Mondolini.

Govoreći o poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, on je rekao da se ta poseta planira od početka godine, ali da se traži datum.

"Stogodišnjica kraja Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije od strane srpsko-francuske armije je pravo vreme za ovu posetu", smatra ambasador.

Prema njegovim rečima, poseta Makrona Srbiji biće prilika da dve države daju zamajac saradnji oko političkih i ekonomskih pitanja, posebno pristupanja Srbije EU, rada na kosovskom pitanju i jačanju ekonomske saradnje.

Komentarišući odnose Srbije i Francuske, ambasador je ocenio da se veza produbila u toku prethodne godine, "putem posete predsednika Vučića Parizu, druga dva sastanka naša dva predsednika, kao i međusobnih poseta ministara spoljnih poslova prestonicama".

"Ova godina je jasan znak da su politički odnosi učvršćeni, pogotovo u kontekstu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, što Francuska podržava", poručio je Mondolini. Prema njegovim rečima, ti odnosi su ekonomski učvršćeni putem rastućih francuskih investicija u Srbiji, kao što je investicija "Vansija" u Beogradski aerodrom ili "Sueza" u deponiju u Vinči.

A kada je reč o njegovim prioritetima kao ambasadora, Mondolini kaže da postoje tri glavne osovine njegovog budućeg rada.

Prva je, kako navodi, produbljenje odnosa između dveju zemalja.

"Poslednja poseta predsednika Vučića Parizu trebalo bi da pomogne u organizaciji posete predsednika Makrona Beogradu. Ovo je u principu potvrđeno, i cela ambasada je angažovana u pronalaženju datuma za posetu i njenu najbolju moguću organizaciju. Opštije, Francuska želi da bude aktivnija povodom tema od opšteg znacaja, kao što je pristupanje Srbije EU i rešavanje kosovskog pitanja na koje smo se osvrnuli", rekao je Mondolini.

Kao drugu značajanu temu naveo je ekonomsku saradnju, konstatujući da su ekonomski odnosi dve države već ojačani, ali da treba još toga uraditi, a kao treću kulturnu saradnju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja