SUZANA NADVLADALA UNAKRSNU PALJBU HRVATSKIH NOVINARA: Vučićeva desna ruka oštro, otvoreno i bez dlake na jeziku! A onda otkrila kako je počela da radi kod Vučića i sluša li on njene savete
Foto: Nebojša Mandić

savetnica predsednika Srbije na medija vikendu u rovinju

SUZANA NADVLADALA UNAKRSNU PALJBU HRVATSKIH NOVINARA: Vučićeva desna ruka oštro, otvoreno i bez dlake na jeziku! A onda otkrila kako je počela da radi kod Vučića i sluša li on njene savete

Politika -

Bombardovali je "nezgodnim" pitanjima

ZAGREB - Na panelu pod nazivom "West Wing - kako savetovati predsednika" koji je održan na ovogodišnjem "Weekend Media Festivalu" u Rovinju krajem septembra učestvovala je i Suzana Vasiljević, savetnica srpskog predsednika Aleksandra Vučića, piše hrvatski Nacional.

1 / 5 Foto: Weekend Media Festival Rovinj 2018.

List dodaje da se, premda izložena unakrsnoj vatri pitanja voditeljke panela i publike, Vasiljevićeva uspešno snalazila u odbrani svog poslodavca kojeg savetuje još od 2012. godine, kada je Aleksandar Vučić bio ministar odbrane i premijer.

Suzana Vasiljević studirala je novinarstvo i germanistiku u Berlinu i filmsku i televizijsku kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U njenoj zvaničnoj biografiji kao poslodavci se navode Bi-Bi-Si, nemačka televizija ARD i austrijska ORF, kao i Yutel.

foto: Marina Lopičić

Kako je objasnila u jednom intervjuu, njena saradnja sa predsednikom Vučićem počela je tako što ju je na engleskom pitao "Do you want to work for me?". Suzana Vasiljević je za Nacional govorila o saradnji sa Vučićem, te o položaju medija u Srbiji i u odnosu u na situaciju u Hrvatskoj i Evropi.

Komentarišući da su joj u Rovinju hrvatski novinari postavili dosta nezgodnih pitanja a upitana kako je to doživela, te da li bi joj srpski novinari u njenoj zemlji mogli postavljati takva pitanja, Vasiljević je rekla da novinari mogu sve "u zemlji, u kojoj bez komentara prođe naslovna strana magazina na kojoj imate sliku predsednika vlade te države (tada Aleksandar Vučić) i metu nacrtanu preko njegovog lica, uz komentar "Samo snajper Srbiju spasava".

foto: Zorana Jevtić

"Nisam bila iznenađena neugodnim pitanjima novinara u Rovinju. Više puta sam prisustvovala pres konferencijama u Hrvatskoj i znam koliko vaši novinari mogu da budu kritični prema svojoj vladi, premijeru ili predsednici.

Ono čime sam ja fascinirana je činjenica da oni svoju vlast nikada ne napadaju pred stranim osobama. Ta njihova suzdržanost i ujedinjenost u odbrani svoje države pred drugima zaista je vredna poštovanja. U Srbiji je tako nešto apsolutno nemoguće i mislim da naši novinari od vaših moraju jos mnogo da uče", kazala je Vasiljević.

Na opasku novinara Nacionala da se tvrdi da osim RTS, predsednik Vučić kontroliše i mnoge komercijalne televizije i novine, posebno TV Pink, Vasiljević je rekla da to nisu argumentovane optužbe, već floskule koje se lako prodaju.

foto: Zorana Jevtić

"Ako analizirate medijsku scenu u Srbiji videćete da, od četiri najprodavanija magazina (NIN, Vreme, Nedeljnik, Novi magazin), sva četiri su potpuno protiv politike Vlade i predsednika. Od portala istrazivačkih novinarskih mreža imate KRIK, BIRN, CINS.. Svi, kako sebe vole da nazovu, nezavisni, i ni jedan jedini nije "zavisan" od srpske vlade", navela je.

Dodala je da je od dnevnih novina "Danas" apsolutno opozicioni, "Blic" je u nemačkom vlasništvu i veoma je kritičan prema srpskim vlastima (osim na temu EU integracija), "Politika" i "Večernje novosti", koje su u državnom vlasništvu, protive se evropskoj politici sopstvene vlade i veoma često na naslovnim stranama imaju intervjue sa ljudima koji zastupaju tu "antivladinu politiku".

foto: Nebojša Mandić

"Tri privatne novine, "Alo", "Srpski telegraf" i "Informer" podržavaju predsednika, ali ne baš i njegovu evropsku politiku. Od televizija postoje dve u vlasništvu grčko-američkog kapitala, jedna u vlasništvu potpuno američkog kapitala i nekih opozicionih lidera, jedna državna, na kojoj su i urednici i novinari svi redom iz vremena Demokratske stranke, koju po svim istraživanjima ocenjuju kao "veoma balansiranu", i jedna privatna televizija koju Vi pominjete, koja podržava politiku Vlade i predsednika", navela je Vasiljević.

Da li je stanje idealno, naravno da nije, kaže Vasiljević.

"Daleko od idealnog, ali da li predsednik Vučić kontroliše većinu medija u Srbiji, to demantuje jednostavno zbrajanje gore navedenog", dodaje ona.

Komentarišući opasku Nacionala da je ipak kontrola medija naročito bila vidljiva za vreme kampanje za predsedničke izbore, kada su Vučića gotovo svi najvažniji mediji podržavali, Vasiljević navodi da je tu došlo do zamene teza.

"Predsednik je u vreme predsedničke kampanje bio premijer i obavljao je svoj posao sve do izborne tišine. Mediji su pratili te njegove aktivnosti, što nije imalo veze sa vremenom koje su on i njegova stranka dobijali u predizbornom programu. Naravno, svi borci za slobodu medija su to namerno ignorisali pa su računali vreme u medijima sabirajući redovne aktivnosti predsednika vlade i kampanju", objasnila je.

Dodala je da nije videla da u bilo kojoj evropskoj zemlji predsednik ili premijer prestaju da radi svoj posao u vreme kampanje.

"To je, čini se, pravilo samo u Srbiji. Volela bih da neko analizira minutažu koja je u vreme poslednje kampanje u Nemačkoj u njihovim medijima data kancelarki Merkel, Martinu Šulcu ili Alis Vajdel", pomenula je Vasiljević.

Upitana kako komentariše činjenicu da hrvatski političari, a naročito predsednica, imaju posebnu retoriku za spoljnu i unutrašnju upotrebu, ona navodi da predsednik Vučić uvek ima istu retoriku i da ga zbog toga uglavnom i kritikuju.

"U Moskvi na pres konferenciji sa predsednikom Putinom kaže da je Srbija na evropskom putu, u Berlinu na konferenciji sa kancelarkom Merkel kaže da je Srbija na evropskom putu, ali da ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i da neće uvoditi sankcije...Pre desetak dana je u sred Kosovske Mitrovice pred desetak hiljada Srba rekao: "Nisu moj posao ni mitovi, ni snovi, ni priviđenja, niti sumanute vizije Kosova bez Albanaca" I dodao da je njegova ideja da čuva mir i pokuša da uspostavi mostove poverenja prema Albancima. Nažalost, nisam čula da je bilo ko od predstavnika hrvatske vlade tako nešto rekao u Kninu, Dvoru na Uni, a kamoli Zagrebu, Osijeku, Splitu", kaže.

Upitana za komentar govora Vučića na Kosovu u kojem je pominjao Miloševića, a što je u Hrvatskoj shvaćeno kao rehabilitacija Slobodana Miloševića, kaže da su svi pametni ljudi shvatili šta je ustvari rekao, a da je samo u Hrvatskoj deo njegovog govora istrgnut iz konteksta i iskorišćen za napade na Srbiju.

"Taj govor je bila najžešća kritika Miloševićeve ratne politike, a predsednik Vučić je govorio o osvajanju Balkana laptopom, knjigom i olovkom. Nažalost, to niko u Hrvatskoj nije želeo da primeti, jer samo nesposoban i loš Vučić je dobar za hrvatsku političku scenu", primetila je Vasiljević.

Upitana sluša li predsednik Vučić njene savete i da li je spreman da prizna grešku, odgovara: "Čuje me. Razgovaramo dosta o svemu. I pre i posle. Analiziramo njegove izjave, postupke, govore...nismo uvek saglasni, ali on poštuje moje mišljenje i nekada ga uvaži, nekada ne. Pre nego sto sam prihvatila njegovu ponudu za posao rekla sam mu da ja nikada neću samo klimati glavom i podržavati ga u svemu što radi".

Dodaje da ga je upozorila da će uvek izneti svoje mišljenje pa iako se to njemu ne bude sviđalo, te da ako to ne može da podnese onda je bolje da ne započinju saradnju.

Na pitanje kako bi opisala odnos sa predsednikom kaže da je to odnos pun poštovanja, razumevanja.

"Znam da mu nije lako, donosio je neke teške odluke, poput mera fiskalne konsolidacije, radne i penzione reforme.. neke vrlo teške odluke su tek pred njim. Pa i kad mi deset puta dnevno dođe da odem u penziju, od umora, odsustva privatnog života itd, zbog svega što smo zajedno prošli i što je još pred nama, nekako nastavljam dalje", kaže Vasiljević.

(Kurir.rs/Tanjug/Nacional/Foto: Nebojša Mandić)

Foto: Weekend Media Festival, Rovinj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track