VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MEKALISTEROM: Da me tuku motkama nikada neću priznati Kosovo
Foto: Printscreen

konferencija za medije

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MEKALISTEROM: Da me tuku motkama nikada neću priznati Kosovo

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa izvestiocem za Srbiju Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, a posle sastanka dvojica političara su se obratili javnosti.

- Veoma sam zahvalan predsedavajućem komiteta za spoljne poslove i izvestiocu Evropskog parlamenta što je više puta pokazao da je prijatelj Srbije. Ne komentarišemo tuđe ocene stanja, očekujemo da će buduća procena biti pozitivna. Rekao sam Dejvidu Mekalisteru da smo zadovljni ekonomskim napretkom, i gledamo kako da privučemo još investitora, rekao je Vučić.

- Vlada će uputiti Skupštini predlog za promene Ustava. Ostaje poglavlje 35 koje se nameće kao uslov, a to je pitanje odnosa sa Prištinom i rešavanje kosovskog problema, rekao je Vučić.

- Dobro je da imamo mir i neku vrstu stabilnosti, a do kada će to da traje ,ne zna se. MI ćemo učiniti sve da sačuvamo mir. Rekao sam Mekalisteru da ne znam šta se očekuje od Srbije. Ja sam mu rekao da ne razumem šta međunarodna zajednica traži od nas. Da me tuku motkama, nikad neću priznati Kosovo, rekao je Vučić.

- Mi smo spremni da razgovaramo, i uvek dijalog moramo da pretpostavimo drugačijem rešavanju problema. Ali to ne zavisi samo od Srbije. Zahvalan sam gosopdinu Mekalisteru na ličnoj podrci, kao što sma zahvalan za donacije i invesiticije, rekao je Vučić.

foto: Printscreen

Razgovarali smo i o regionu, dodao je predsednik Srbije.

- Srbija hoće da bude deo vrednosti koje Evropa danas pruža! - rekao je Vučić.

Uskoro će i 2.000 dan, 10. oktobra, kako ZSO nije formirana, iako im je to bila jedina obaveza za koju su se obavezali Briselskim sporazumom.

- Ne očekujem niti mislim da će da ispune. Nadam se da će neko da nam u nekom periodu kaže šta se od nas očekuje - dodao je Vučić i zahvalio se dragom prijatelju Mekalisteru na poseti.

Dejvid Mekalister je je rekao da je srećan što je ponovo u Beogradu i da se sastaje sa toliko zvaničnika koji su mu postali prijatelji.

- Ova poseta je došla u pravo vreme, razmatramo izveštaj za Srbiju i glasaćemo 9. oktobra. Zahvalan sam što je predsednik Vučić odvojio svoje vreme za razgovor o nekim pitanjima. Pristupanje EU je vrlo naporan posao, do sada je otvoreno 14 poglavlja, i Srbija je na pravom putu. Što više poglavlja se otvori, to bolje. Prilično sam uveren da će izveštaj o Srbiji biti usvojen, rekao je Mekalister.

foto: Printscreen

Odgovarajući na pitanje o razgraničenju Dejvid Mekalister je rekao da Vučić i Tači jesu pokazali posvećenost da odnose podignu na viši nivo, ali da o temama za razgovore odlučuju obe strane, i u vovm momentu nije moguće predvideti datum eventualnog dogovora.

Upitan o izjavi Ramuša Haradinaja da će kosovske bezbednosne snage ubuduće moći da se kreću i severom Kosova, bez ikakvih ograničenja, Vučić je rekao da nije video tu izjavu, ali da je video da su mnogi izjavili da svako može da se kreće kuda hoće, ali da to neće tako moći.

Ponovio je, na zajedničkoj pres konferenciji s Dejvidom Mekalisterom, da naoružane bezbednosne snage Kosova na sever pokrajine mogu da uđu uz dva uslova - uz saglasnost NATO i lokalne, odnosno srpske zajednice.

"Da ste dobili podršku NATO uopšte ne sumnjam. Mogu da pričaju šta hoće. što se tiče drugog uslova, on sigurno nije ispunjen, jer niko nije dao dozvolu za upad", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da 2000 dana Priština nije formirala ZSO, da izgleda sve može kada je Srbija u pitanju, samo se ne zna dokle, i dodao do sada je moglo, pa računaju da može i ubuduće.

Kako kaže, Haradinaj priča o kosovskoj vojsci i severu Kosova, a nema očigledno nikakvo pravo na to: "Neće se kosovska vojska šetati severom Kosova"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je trebalo da sutra ide u Sarajevo, ali da neće ići, jer je dobio pismo predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Prihvatio sam molbu i zahtev predsednika Dodika. Neću ići u Istočno Sarajevo. Molim Srbe da u demokratskoj atmosferi provedu izbore u Bosni i Hercegovini", rekao je Vučić.

On je dodao da se Srbija nije mešala za razliku od nekih drugih u izborni proces u Bosni i Hercegovini, a da će oni koji Srbiju optužuju za mešanje, njegov odgovor dobiti posle izbora.

Dejvid Mekalister izjavio je nedavno da je debata o nacrtu izveštaja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pokazala da velika većina poslanika želi da podrži Srbiju na putu ka EU.

foto: Printscreen

"Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka EU, ali i da pogledamo sve one oblasti gde postoji prostor za napredak posebno u oblasti fundamentalnih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala i slobode medija", izjavio je tada Mekalister.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna stvar, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region.

"Predsednici (Srbije Aleksandar) Vučić i (Kosova Hašim) Tači su pokazali privrženost tome da normalizaciju podignu na viši nivo, a ta normalizacija bi bila velika stvar ne samo za dve države nego i za region", rekao je Mekalister na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da o temama daljih pregovora zajednički odlučuju obe strane, i da on ne može da predvidi ni tok ni datum i da samo može da ohrabri Beograd i Prištinu da nastave.

Evropski izvestilac je rekao da je uslov za dogovor da bude uzajaman i da uzima u obzir međunarodno pravo.

Mekalister je rekao da mu je drago da postoji saglasnost da se u regionu ne smeju stvarati homogene, jednonacionalne države.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja