ZAJEDNO PRED NOVINARIMA PO OBILASKU VEŽBE U MLADENOVCU VUČIĆ: Moći ćemo da pozovemo Stoltenberga ukoliko se javi bilo kakav problem! SEKRETAR NATO: KFOR ostaje na Kosovu! (KURIR TV)
Foto: Vladimir Šporčić

Zajedničko obraćanje medijima po završetku obilaska vežbe

ZAJEDNO PRED NOVINARIMA PO OBILASKU VEŽBE U MLADENOVCU VUČIĆ: Moći ćemo da pozovemo Stoltenberga ukoliko se javi bilo kakav problem! SEKRETAR NATO: KFOR ostaje na Kosovu! (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg otvorili su danas međunarodnu terensku vežbu upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018", a po obilasku učesnika vežbe usledilo je zajedničko obraćanje medijima.

Dvojica zvaničnika istakla su neophodnost uske saradnje Srbije i Alijanse, a Kurir TV uživo je prenosila konferenciju za novinare

Na početku obraćanja predsednik Vučić je naveo da je danas video izvanrednu uvežbanost ekipa koje su učestvovale na vežbi, ali i podvukao značaj toga što je upravo Srbija domaćin.

foto: Vladimir Šporčić

"Imao sam duge razgovore sa Stoltenbergom, pričali smo o svim vrstama saradnje Srbije i NATO, ona je dobra, imamo dosta zajedničkih aktivnosti, najviše smo razgovarali o ulozi KFOR na KiM, molio sam Jensa da KFOR ne smanjuje svoje aktivnosti radi zaštite srpskog naroda. Takođe sam ga molio da u kriznim situacijama uvek možemo sa NATO da stupimo u kontakt kako bismo sprečili sukobe ili incidente sa težim posledicama. Tako da znate da ćemo sa njim biti na vezi ukoliko se bilo kakav problem javi na Kosovu. Lakše mi je zbog toga, ako ništa drugo, jer ćemo znati šta se dešava na terenu i intervenisati u najkraćem mogućem roku", poručio je predsednik Vučić.

Stoltenberg je potom na srpskom poručio "Dobar dan", da bi ponovio zahvalnost na pozivu da bude gost Srbije.

foto: Vladimir Šporčić

"U prilici sam da naglasim i da pokažemo osnaživanje partnerstva i prijateljstva Srbije i NATO. Shvatam da NATO ostaje kontroverzan u Srbiji, jer su sećanja iz 1999. godine i dalje bolna, pogotovo za one koji su izgubili svoje najmilije. Ideja je bila da se civili zaštite, zato žalim zbog toga i upućujem saučešće onima koji su izgubili svoje drage. Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da gledamo u budućnost. NATO poštuje vašu neutralnost i pozdravlja odluku da nam budete partner. Srbija ima obučene medicinske stručnjake koji učestvuju u NATO projektima od Iraka na dalje. KFOR pruža bezbedno okruženje na Kosovu u okviru našeg mandata koji nam je dao UN i podržavamo proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, put dijaloga je najbolji", naveo je generalni sekretar Alijanse.

foto: Printscreen Kurir Tv

Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, predsednik Vučić je dodao da je sa Stoltenbergom razgovarao o nedavnim dešavanjima na Gazivodama i objasnio da mu je predočio sve ono što Srbija misli.

"Mi smo 2013. potpisali Briselski sporazum u kojem je nedvosmisleno rečeno kako se formira regionalna policija na severu i ko njome upravlja, a niko odatle nije znao da dolaze ljudi sa dugim cevima, automatskim puškama i snajperima. Da li su znali NATO i KFOR, to ne znam. Ni niko u Srbiji nije znao za Tačijevu ideju. Dva su uslova za ulazak bilo kakvih oružanih trupa Albanaca na sever, jedan je saglasnost NATO, a drugo je dozvola srpske strane. Za ovo prvo ne znam, a ovo drugo sigurno nije bilo. Na Kosovu osim Srba niko drugi nije ugrožen. Jensa sam tog dana odmah dobio na telefon, on se nije krio kao druge svetske birokrate, a bila je nedelja, i on čovek ima pravo na odmor. Bili smo na vezi dok krizna situacija nije rešena i nadam se da će tako biti i u budućnosti", jasan je bio predsednik.

foto: Kurir TV

Stoltenberg je potom dodao da je KFOR na Kosovu kako bi sve zaštitio i naglasio da brižljivo prati situaciju od nedelje na terenu.

foto: Kurir TV

"Verujem da KFOR treba da ostane na Kosovu i da nastavimo da radimo na smirivanju napetosti i pronalaženju političkog rešenja. Pozivamo na mir, suzdržanost i nastavićemo da radimo u okviru mandata UN. Sve pozivamo da se suzdrže od provokativnih dela i govora. Dela uvek vrede više od reči. Najbolje je da pokažemo da osnažujemo svoje partnerstvo i smanjujemo tenzije, pogotovo na Kosovu", ocenio je generalni sekretar NATO.

Vučić se nadovezao porukom da se NATO suočava sa niskom popularnošću u Srbiji i da su to emotivna i psihološka pitanja zbog 1999. godine i pitanja Kosova.

foto: Kurir TV

"Unapređujemo svoju saradnju, Srbija je vojno neutralna zemlja, ali možemo da imamo ogroman uticaj u različitim oblastima, poput ovoga što smo na vežbi videli danas, i tako će ostati i u budućnosti. Nakon nekog vremena stvari ćemo morati da postavimo na racionalnije osnove. Poruka saučešća Stoltenberga je važna za srpski narod i on će to znati da ceni. Uveren sam da ne postoji nijedan Srbin koji mrzi Jensa Stoltenberga. Ako bi bio prisutniji u Srbiji, to bi bio dobar put za obe strane", uveren je šef srpske države.

Stoltenberg se osvrnuo na stanje u Makedoniji nakon referenduma istakavši čvrsto uverenje da o eventualnim izborima treba da donese odluku makedonska Vlada.

foto: Kurir TV

"Treba videti kako će krenuti napred i pratiti sve političke posledice koje je referendum doneo. Ako postignu dogovor o nazivu sa Grčkom, naše je da prihvatimo Makedoniju kao svog 30. člana. To možemo brzo da uradimo, jer su pristupni pregovori sa NATO već počeli. Na ljudima u Makedoniji je da odluče o tome, ja govorim samo u ime NATO. Drugo, nema plana B ni alternative pristupanju NATO bez sporazuma o imenu. Drugačije ne, to je prilika koja se dešava jednom u životu i oni imaju šansu da je iskoriste, ali mi se svakako nećemo mešati u odluke jedne suverene države", poručio je generalni sekretar NATO.

U nastavku je podvukao da je posetio Skandinavski institut Filološkog fakulteta u Beogradu i da je uživao u susretu sa studentima i profesorima.

foto: Kurir TV

"Hteo sam da vidim kako praktično izgleda saradnja Danske, Norveške i Švedske sa Srbijom. Deo detinjstva sam proveo u Beogradu, imam blisku vezu sa Srbijom i mnogo prijatelja odavde. Zato treba da čuvamo sećanja o razvoju prijateljstva naših zemalja, pogotovo od Drugog svetskog rata kada su mnogi ljudu odavde, kao ratni zarobljenici, bili poslati upravo u Norvešku. Njih treba poštovati i održavati partnerstvo i bliskost. Išli smo i na Kalemegdan, kao dete sam naučio da volim ćevapčiće, punjene paprike i druga jela i ovo je bila prilika da se vratim i ponovo ih probam", sa osmehom je poručio on, dok je Vučić dodao da je to bila divna prilika za posetu fakultetu, uprkos protivljenju dekanke, i pozvao ga da poseti i ostale institucije, pre svega Pravni fakultet i njegov čuveni amfiteatar Peticu.

Vučić se u nastavku osvrnuo na jučerašnje izbore u BiH i čestitao Džafaroviću, Komšiću i Dodiku, dok je naglasio da će za ostale ipak sačekati zvanične rezultate.

foto: Kurir TV

"Radujem se još boljoj saradnji sa BiH i Republikom Srpskom u budućnosti. Za nas je najvažnije da čuvamo mir i stabilnost i ulažemo u svoj ekonomski napredak. Dogodio se napada na dvojicu mladića albanske nacionalnosti u Novom Sadu. Tražim od MUP da pronađe napadače, mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja i niko ne sme da napada nekoga samo zato što je Albanac. Kako da tražim od Stoltenberga da zaštiti Srbe na KiM, ako mi nismo u stanju da sačuvamo nekoga u našoj zemlji", zaključio je predsednik.

(Kurir.rs/Foto: Vladimir Šporčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track