Najnovije vesti

GRUBJEŠIĆ: Evropski parlament usvojio amandman o korekciji granica na KiM da oživi dijalog
Foto: Beta/Teodora Ćirić

evropska reakcija

GRUBJEŠIĆ: Evropski parlament usvojio amandman o korekciji granica na KiM da oživi dijalog

Politika
21:37h

Evropski parlament je usvojio amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kako bi pokušao da Briselski dijalog "izvuče" iz ćorsokaka u koji je upao, ocenila je danas generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Grubješić je za Tanjug rekla da je, usvajanjem pomenutog amandmana, u okviru Nacrta izveštaja o napretku Srbije, EP "ostavio prostor i dao šansu" da se razgovori dve strane nastave i da dovedu do sveobuhvatnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv i za jedne i za druge i za međunarodnu zajednicu.

"Priča o razgraničenju za EP svakako nije završena. Ako je Briselski dijalog upao u ćorsokak sada na način na koji se vodi, pragmatično je i racionalno da potražite neka druga, kako oni vole da kažu, kreativna rešenja", rekla je ona i dodala da u dijalogu ne treba da postoji nijedna tabu tema, pa ni tema korekcije granica.

On podeseća da korekcija nije eksplicitno pomenuta u usvojenom amandmanu, ali da se to može zaključiti iz navoda izveštaja koji govore o podržavanju dijaloga, te da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen i uzima u obzir stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Ocenjuje da, iako rezolucije EP nisu obavezujuće, formalno usvajanje pomenutog amandmana može "odjeknuti" budući da se rezolucije EP citiraju, prate i analiziraju.

"Ovo sigurno neće proći nezapaženo, naročito pošto su je prihvatili i izvestilac EP za Srbiju i izvestilac EP za Kosovo", navela je ona.

Dodaje, da je na Nacrt izveštaja o napretku Srbije podneto 239 amandmana, od čega je usvojeno 27 kompromisnih.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...