Najnovije vesti

POSLE OŠTROG PROTESTA SRPSKE DELEGACIJE U BEČU Đurić: Rešenja za Kosovo nema bez dogovora sa Srbijom
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Konferencija u glavnom gradu austrije

POSLE OŠTROG PROTESTA SRPSKE DELEGACIJE U BEČU Đurić: Rešenja za Kosovo nema bez dogovora sa Srbijom

Politika

BEOGRAD - Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, izjavio je danas direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističući da Srbija želi kompromisno rešenje, i da neće prihvatati nikakve ponižavajuće predloge za rešenje.

Đurić je za TV Pink rekao da jučerašnje napuštanje konferencije o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Beču Delegacije Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta zbog načina kako je na skupu predstavljeno Kosovo, pokazuje da ništa nije rešeno.

"To pokazuje da rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom. Oni da budu jednostrano proglašena nezavisna država i da misle da sa Srbijom ne treba da se dogovaraju, da im je dovoljno što ih je neko potapasao po ramenu, to nikakvo rešenje sa sobom ne donosi", rekao je Đurić.

On je naveo da Srbija ima dostojanstvo i podsetio na reči predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja.

"Hoćemo kompromis i ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnost", rekao je Đurić ističiću da je Srbija danas politički i ekonomski snažna da može da stititi svoje interese.

Inače, Delegacije parlamenata Srbije protestovala je juče zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom "Kosovo" bez zvezdice.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije u Beču, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju.

Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije. Đurić je rekao da se čuo sa srpskim ambasadorom u Beču i da je sa njim razgovarao o tome. Delegacija iz Srbije je, kako je rekao, dobila podršku ne samo od Španije već i predstavnika sa Kipra i iz Grčke.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...