Najnovije vesti

VELIKE SILE SABOTIRAJU SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI UN: SAD, Velika Britanija, Francuska i Švedska pokušavaju da spreče diskusiju o stanju na Kosovu i Metohiji

zLOUPOTREBA

VELIKE SILE SABOTIRAJU SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI UN: SAD, Velika Britanija, Francuska i Švedska pokušavaju da spreče diskusiju o stanju na Kosovu i Metohiji

Politika

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom, budući da je utrvđivanje dnevnog reda tehničko a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom

BEOGRAD - Amerika, Velika Britanija, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i koracima Prištine ka formiranju tzv. "vojske Kosova", preduzetim protivno Rezoluciji 1244 - drže dalje od Saveta bezbednosti UN.

 

Ove četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice Saveta zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

 

Prethodno, izveštaj generalog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji trebalo je da se u redovnom tromesečnom terminu nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija koja je u to vreme predsedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja.

 

Njihovo ignorisanje sledio je i Vašington pa je ta tema, situacija na Kosmetu preskočena i u septembru tokom predsedavanja SAD.

 

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsedavajućeg Savetu bezbednosti pripala je Kini, koja namerava da na dnevni red sledeće sednice stavi dva izvestaja o pokrajini koje je Gutereš u proteklom periodu napisao.

 

Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska pokusavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na Kosovu i Metohiji.

 

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom, budući da je utrvđivanje dnevnog reda tehničko a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

 

To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu, Kosovo je kao tzv. "državu" priznalo njih devet.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...