VELIKO OTKRIĆE BRITANSKIH NAUČNIKA: Kako da se rešite mrlja na zubima
Foto: BAT

Za hedoniste

VELIKO OTKRIĆE BRITANSKIH NAUČNIKA: Kako da se rešite mrlja na zubima

Društvo -

Rezultati istraživanja objavljeni u uglednom naučnom časopisu American Journal of Dentistry pokazuju da proizvodi koji zagrevaju duvan stvaraju minimalne promene na zubnoj gleđi u odnosu na klasične cigarete

Para i aerosol koje proizvode duvanski proizvodi nove generacije sadrže znatno niže nivoe toksina za razliku od dima cigarete.

Duvanski dim je najgori neprijatelj zuba jer ostavlja neugledne mrlje, najpre sive, a nakon nekog vremena i crne koje kvare osmeh i ne mogu se tako lako ukloniti redovnim pranjem zuba.

Ipak, naučnici kompanije British American Tobacco utvrdili su kako možete imati lepe bele zube, a da se ipak ne odreknete pušačkih navika. Rezultati njihovog istraživanja, objavljenog u časopisu American Journal of Dentistry, pokazuju da duvanski proizvodi nove generacije stvaraju značajno manje mrlja na zubima u poređenju sa klasičnim cigaretama.

Naime, po prvi put naučnici su istražili i uporedili uticaj proizvoda nove generacije, odnosno e-cigareta i proizvoda koji zagrevaju duvan i običnih cigareta na zubnu gleđ. Tako su utvrdili da dok dim cigarete značajno utiče na diskoloraciju (promenu boje) zubne gleđi, para koju proizvode e-cigarete i aerosol proizvoda koji zagrevaju duvan kao što je glo koji je nedavno lansiran na srpskom tržištu, uzrokovali su tek minimalna obojenja.

foto: BAT

To je zbog toga, kako objašnjavaju naučnici, što u slučaju proizvoda nove generacije, ne dolazi do sagorevanja duvana - para i aerosol koje proizvode nisu toliko složeni i sadrže znatno niže nivoe određenih toksina za razliku od dima cigarete.

- Brojna su istraživanja pokazala da do mrlja na zubima dolazi zbog katrana u dimu cigarete. Sada imamo metodu pomoću koje u laboratoriji možemo vrlo brzo oceniti nivo diskoloracije zubne gleđi nakon izloženosti dimu cigarete i pari e-cigareta i proizvoda koji zagrevaju duvan - objasnila je Annette Dalrymple, viša naučnica u BAT-ovom sektoru za istraživanje i razvoj.

Dodaje da je promena boje zuba koji su bili izloženi dimu cigarete postala očigledna već nakon jednog dana, a nastavila je da raste kako je rasla koncentracija dima. Sa druge strane, izloženost pari e-cigareta i THP-a rezultirala je malom ili nikakvom promenom u boji u poređenju sa kontrolnim uzorcima.

- Podaci dobijeni ovim istraživanjem jasno pokazuju da e-cigarete i proizvodi koji zagrevaju duvan stvaraju minimalnu diskoloraciju - što je izuzetno povoljno za korisnike proizvoda nove generacije. Pa ipak, potrebno je sprovesti dalja istraživanja kako bi se shvatio dugoročni učinak na boju zuba i oralno zdravlje jednom kada pušači u potpunosti pređu na konzumiranje tih proizvoda - zaključila je Dalrymple.

TOK ISTRAŽIVANJA

Zubna gleđ iz goveđih sekutića

Naučnici su testiranja izveli na komadima zubnih gleđi uzetih iz goveđih sekutića. Kako bi oponašali uslove u ustima, komadi gleđi najpre su inkubirani sa pljuvačkom kako bi se stvorila tanka opna, tj. zaštitni proteinski sloj koji se i inače stvara na zubima. Zatim su ti isti komadi izlagani određenim materijama (izolovanim iz dima/pare) tokom 14 dana, a onda i dimu/pari (količina koja je odgovarala kutiji cigareta dnevno) tokom razdoblja od pet dana. Uzorci zubne gleđi ocenjeni su pre, za vreme i nakon spomenutog tretmana, dok je očitavanja diskoloracije odredila nezavisna laboratorija pomoću priznate metode koja uključuje komercijalno dostupan spektrofotometar i obučene naučnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track