UPOZORENJE PREMIJERU CRNE GORE Milačić: Markoviću, crkvu ćemo braniti životima
Foto: Printscreen YouTube

izjava duška markovića uzburkala strasti

UPOZORENJE PREMIJERU CRNE GORE Milačić: Markoviću, crkvu ćemo braniti životima

Politika -

Crnogorski premijer Duško Marković izazvao je veliki revolt među većinski pravoslavnim stanovnicima susedne zemlje zbog najave da će porušiti crkvu na Rumiji. Lider Prave Crne Gore Marko Milačić, koji se u znak protesta protiv rušenje popeo na vrh ove planine, upozorio je Markovića da će mu se pokušaj "sramotnog skrnavljenja pravoslavnih svetinja obiti o glavu".

foto: Vijesti.me/Prava Crna Gora

- Desiće mu se narod! Bude li taknuo ovu crkvu, neće biti samo Prava Crna Gora na vrhu Rumije već stotine i stotine građana koje ću skromno pozvati da sprečimo bezumlje. Biću prvi koji ću stati ispred da odbranim svetinju, pa makar i svojim životom. A Duško Marković, ako mu je do rušenja, neka ruši svoje objekte, objekte svojih tajkuna, kriminalaca i ostalih kojih je puna Crna Gora. Neka se mane crkava i crkve na Rumiji. Neka i ne pomisli na to da izda naredbu da ruši, jer će mu se to obiti o glavu - poručuje Milačić za Kurir.

Premijer Marković juče nije odgovorio na pitanja Kurira o ovoj temi. On je prethodno, pozivajući se na inspekciju i zapisnike koje nije video, javno rekao da crkva koju je postavila Mitropolija crnogorsko-primorska SPC nije legalna i da će morati biti srušena.

foto: AP / Visar Kryeziu

- Nije ni Turcima u 16. veku trebala inspekcija i dozvola da bi porušili crkvu, tako ni narodu ne treba da bi je ponovo izgradio. Ovo što radi premijer je antidržavna politika, sračunata da se još više produbi jaz unutar pravoslavlja. Ukoliko se sruši i ova crkva, Crna Gora će biti poznata u svetu kao zemlja koja ruši svoje svetinje, što je sramotno - izjavio je Milačić.

Ne rušite multikonfesionalni sklad koji imamo u Crnoj Gori

Milačić je predvodio osmočlani tim Prave Crne Gore koji se popeo na vrh Rumije i odatle poslao poruku da je u Crkvu Svete Trojice svako dobrodošao, bez obzira na veru i naciju.

- Želim sa ovog svetog mesta da poručim pojedinim predstavnicima manjinskih naroda, pre svega vlasti, ali i svima koji ovih dana bacaju drvlje i kamenje na ovu crkvu, da ne potpiruju versku mržnju i da, pored toga što je Crna Gora većinski pravoslavna zemlja, ne urušavaju multikonfesionalni sklad koji danas imamo u Crnoj Gori i na koji smo ponosni - izjavio je on.

I. K./ Mitropolija Crnogorsko-primorska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track