Vojni sindikat traži istragu protiv Zorana Lazića, sekretara Ministarstva odbrane
Foto: Zorana Jevtić

stav sindikalaca

Vojni sindikat traži istragu protiv Zorana Lazića, sekretara Ministarstva odbrane

Politika -

Tražimo od svih bezbednosnih službi države Srbije da hitno otvore istragu protiv Zorana Lazića, sekretara u Ministarstvu odbrane Republike Srbije i desne ruke ministra Aleksandara Vulina. To stoji u današnjem saopštenju VSS, u kojem se dodaje:

"Lazić, svojim činjenjem, kao i nečinjenjem, odavno je zaslužio da se nađe na novinskim stranicama „crnih hronika“ , ali uz zaštitu određenih lobija koji su do prosjačkog štapa doveli srpsku vojsku i srpske vojnike. Ovaj „gogoljevski“ činovnik proširuje svoju moć. Pritom sekretar Lazić, i pored toga što njegov ministar tako glasno brani međunarodno pravo, gazi Ustav, zakone, međunarodne konvencije, sindikalna i građanska prava i slobode, a u dalekosežnom svom delovanju podriva borbenu gotovost Vojske Srbije, sarađujući posredno i sa trgovcima oružjem za koje se sumnja da srpsko oružje isporučuju terorističkim organizacijama koje su na crnim listama svih vodećih svetskih sila od SAD do Rusije", tvrdi se u saopštenju VSS.

Sindikalci kažu da je "uzaludno da ukazuju i pozivaju bezbednosne službe države Srbije, da obave razgovor sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije, i njihovim informativnim i antikorupcijskim timom, kako bi im ustupili svoja saznanja o finansiranju projekata sa privatnim firmama i sumnjivim novčanim transakcijama, o kontaktima sa trgovcima oružjem iz Saudijske Arabije, kontaktima za bezbednosno interesantnim licama iz stranih obaveštajnih službi, o nabavci delova za vozila Vojske Srbije, o ispumpavanju iz budžeta gotovo 60 miliona evra preko advokatskih kancelarija, o rasprodaji i uništavanju vojne imovine, jer Službe to znaju, ali ništa ne preduzimaju".

Vojni sindikat Srbije priprema i krivičnu prijavu zbog gušenja međunarodnim pravom garantovanih sindikalnih i osnovnih ljudskih prava i sloboda, koje će dostaviti svim relevantnim međunarodnim organizacijama u EU i Rusiji.

"Plodove rada sekretara Lazića, koji je najbliži saradnik ministra Vulina, još iz vremena Kancelarije za Kosovo i Metohiju, vidimo danas, kada pozicija Srbije po pitanju odbrane Kosova i Metohije nikada nije bila gora u poslednjih nekoliko godina. Međutim, nikada nisu istraženi milionski poslovi, niti proveren odliv ogromnog novca koji je država Srbija ulagala u infrastrukturne projekte na severu Kosmeta. I opet je sekretar Lazić bio tu negde, gde je novac i gde su sumnjive rabote, kao što je bio tu i kad se pod veresiju davao beogradski aerodom i ko zna gde još", kaže se u saopštenju i naglašava da

"sada ovaj činovnik pokušava da se sakrije iza šurovanja sa „kombi“ sindikatima u Vojsci Srbije, dok čini sve, čak i krivična dela, da ugasi jedini reprezentativni sindikat".

"Ti „kombi“ sindikati", kaže VSS, "imaju za cilj da „veličaju lik i delo“ ministra Vulina, dok sve pobrajane sumnjive rabote krimogenih likova iz Ministarstva odbrane i njihovih „kombinacija“ ne budu sprovedene u delo".

"Saznanja Vojnog sindikata Srbije odavno su sačuvana na sigurnom mestu. I eto, pozivamo vrlog sekretara Lazića da nas zbog svega izrečenog tuži, pošto naše krivične prijave uvek završe u nečijoj fioci. Tako ćemo javno moći da ukažemo na sve nezakonitosti i podlosti iza kojih stoje on i njegovi nalogodavci, ali i poslušnici", piše u saopštenju VSS.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track