DAN ZA GLASANJE U SKUPŠTINI SRBIJE: Poslanici daju završnu reč o 17 zakona iz oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova
Foto: Marina Lopičić

Radno u Parlamentu

DAN ZA GLASANJE U SKUPŠTINI SRBIJE: Poslanici daju završnu reč o 17 zakona iz oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova

Politika -

U Skupštini Srbije počelo je danas glasanje o 17 zakona iz oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, a prvi na dnevnom redu je Predlog zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama na koji je podneto nešto više od 500 amandmana.

foto: Printscreen

Kako je navedeno u obrazloženju zakona, on se donosi kako bi se poboljšаo opšti okvir zа uspostаvljаnje efikаsnog, integrisаnog sistemа smаnjenjа rizikа od kаtаstrofа i uprаvljаnjа vаnrednim situаcijаmа u cilju smаnjenjа postojećih i sprečavanja novih rizikа. Predložena rešenja trebalo bi da doprinesu unаpređenju procesа sаrаdnje i dijаlogа između rаzličitih institucijа koje su povezаne sа uprаvljаnjem rizicimа od kаtаstrofа, kao i da poboljšaju аdministrаtivne i tehničke procedure zа smаnjenje rizikа od kаtаstrofа.

Usvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o zaštiti podataka o ličnosti čiji je osnovni cilj da svakome obezbedi poštovanje prava i sloboda, a posebno prava na zaštitu podataka o ličnosti.

foto: Printscreen

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je ranije da se tim zakonom ispunjava više ciljeva, među kojima je proširivanje i preciziranje nadležnosti i ovlašćenja Poverenika za informacije od javnog značaja kao nezavisnog državnog organa i usklađivanje sa relevatnim dokumentima EU.

foto: Marina Lopičić

Usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji je danas usvojen u Skupštini Srbije doprineće unapređenje pristupa sudu i povećanju poverenja građana u pravosuđe. Jedno od najznačajnijih rešenja za građane odnosi se na određivanje kruga korisnika besplatne pravne pomoći, rekla je ranije ministarka pravde Nela Kuburović i dodala da su definisane tri grupe potencijalnih korisnika.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track