ODALOVIĆ: Brisel i Vašington mogu da zaustave bahatost Prištine
Foto: Beta/Miloš Miškov

situacija bi mogla biti sve teža

ODALOVIĆ: Brisel i Vašington mogu da zaustave bahatost Prištine

Politika -

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Veljko Odalović izjavio je da Srbija neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i poručio da kosovskog premijera Ramuša Haradinaja "pameti mogu da privedu samo EU i SAD".

Odalović je u Dnevniku RTS kazao da je najvažnije da Brisel bude taj koji će objasniti Prištini da stvari koje rade mogu da izazovu teške probleme.

"Ovo izazi iz okvira svega onoga što je kroz dijalog rađeno, u direktnoj je suprotnosti od onoga što smo uradili da pomognemo ljudima koji žive na KiM", rekao je generalni sekretar MSP.

On je naveo da će situacija biti sve teža i neizvesnija ako se samo Priština bude pitala i dodao da samo Brisel i SAD mogu da zaustave bahatost kosovskih vlasti.

Odalović je kazao da su Haradinaj i kosovski predsednik Hašim Tači uveli takse da bi umirili unutrašnju javnost nakon neuspeha u međunarodnim aktivnostima.

"Haradinaj je na terenu na kom se najbolje snalazi, on je ceo svoj put proveo ili u šumi ili u sukobima ili u sitaucijama u kojima nema pravila i reda, i vaše sila i bahatost", ocenio je Odalović.

On je, u vezi sa putovanjem Tačija u SAD, rekao da ta poseta verovatno ima veze sa poslednjim dešavanjima na KiM i da su SAD stajale iza svih poteza koji su preduzeti u Prištini.

Generalni sekretar MSP delovanje kosovskih vlasti tumači i kao pokušaj njihovih čelnika da promene spiskove za optužnice Specijalnog suda za zločine OVK.

Odalović navodi da će Srbija obavestiti međunarodnu javnost o tome šta znači potezi Prištine i očekuje da ćemo dobiti podršku.

"Situacija je sada relativno pod kontrolom, Srbija ne ostavlja svoj narod i biće sa njim i odgovorićemo na svaku provokaciju i imaćemo korak koji pruža garancije", kaže Odalović.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track