SRAMNO! ALBANCI PREDLAŽU ZEMLJAMA REGIONA PAKT PROTIV SRBIJE Stefanović i Đurić: To je neprijateljski akt i poziv na dodatnu nestabilnost!
Foto: Fonet

Ratne igre albanaca ne prestaju

SRAMNO! ALBANCI PREDLAŽU ZEMLJAMA REGIONA PAKT PROTIV SRBIJE Stefanović i Đurić: To je neprijateljski akt i poziv na dodatnu nestabilnost!

Politika -

Hodžaj lupetao: Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova i želi da, pored Kosova, destabiliziuje celu regiju

BEOGRAD - Zamenik takozvanog "premijera Kosova" Enver Hodžaj izjavio je da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se suprostavio Srbiji i "njenoj agresivnoj politici".

On je za zagrebački "Večernji list" to opravdao time što Srbija, prema njegovim rečima, "nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova" i želi da, pored Kosova, destabiliziuje celu regiju, što Hodžaj kaže da je rekao i predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

"EU i SAD moraju da shvate u kojem smeru idu Balkan i kakav će biti nakon deset godina. Naročito Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija. Ako EU i Zapad ne shvataju opasnost srpske politike u tom delu Balkana i ništa ne preduzimaju oko ubrzanja procesa evrointegracija tih zemalja, niko ne zna što će se dogoditi s Kosovom, Makedonijom, a najviše s Bosnom i Hercegovinom", rekao je Hodžaj.

Prema njegovoj oceni, Srbija i predsednik Aleksandar Vučić nisu odustala od ideje "Velike Srbije" i pripajanju Republike Srpske i da "ako neko planira da igra regionalnu prljavu igru, mora znati da mi više nismo slabi".

"Za razliku od Bosne i Hercegovine, Kosovo je u daleko boljoj poziciji jer je 90 odsto stanovništva albansko. Imamo alternativu jer nam je susedna zemlja Albanija...

Ono što Aleksandar Vučić igra oko razgraničenja i zamene teritorija, njegov cilj nije Kosovo već Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska. Kad Vučić govori o severu Kosova, on misli na Republiku Srpsku", rekao je Hodžaj.

On je dodao da je Republika Srpska dva-tri puta veća nego Kosovo i da je ekonomski jača, da na celoj teritoriji Kosova nema više od 70 hiljada Srba, a da u Republici Srpskoj živi milion i po do dva miliona Srba.

"Razgraničenje, odnosno razmena teritorija, otvorila bi 'Pandorinu kutiju' i Vučić bi zasigurno pripojio Republiku Srpsku Srbiji. Zato svi mi u regiji moramo biti oprezni i saradjivati zajedno" – uveren je Enver Hodžaj, piše "Večernji list".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je povodom Hožajevih izjava kazao da je to poziv na dodatnu nestabilnost i da ne razume zašto bi se Srbija našla na meti nekakvog regionalnog saveza, s obzirom da se trudila da sa svima razvija dobrosusedske odnose.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Po njegovoj oceni, problem prištinskih vlasti je to što je Srbija politički i ekonomski postala "mnogo jača od svih država (pomenutih u intervjuu sa Hodžajem)".

"Trudimo se da jačamo svoju zemlju i nikoga ne ugrožavamo, ne damo da nas gaze i borimo se za svoje interese", rekao je Stefanović i dodao da su "(te države) uplašene narastajućom snagom Srbije".

Odgovor Srbije, po njegovim rečima, biće dalje jačanje ekonomije, "ozbiljan rad i odgovorno ponašanje", kako bi "kao jako zemlja mogla da se suprotstavi svima".

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić saopštio je da prištinske vlasti "više ne zаnimаju ni prаvа Albаnаcа, niti sаmouprаvа nа Kosovu" i da je Hodžaj potvrdio dа аlbаnskа političkа elitа na Kosovu zа glаvni cilj imа "velikoаlbаnsku dominаciju u regionu".

Marko Đurić
Marko Đurić foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Zа rаzliku od prištinskih sepаrаtistа koji žele dа prаve pаktove protiv nekog, а tаkvi pаktovi se ne prаve dа bi se sа nekim živelo u miru, Srbijа sve vreme insistirа nа punoj liberаlizаciji trgovine, jedinstvenom regionаlnom tržištu i otvаrаnju grаnicа", kazao je Đurić i dodao da Srbijа ne želi dа bude regionаlni hegemon.

On je takođe kazao da Srbija nijednim svojim potezom nije pokаzаlа dа imа ikаkve neiskrene ili аgresivne nаmere premа bilo kome u okruženju i da će "ratne huškače" pobediti "mirnim i demokrаtskim otporom".

"Nаdаmo se dа će sponzori sаmoproglаšene kosovske nezаvisnosti konаčno shvаtiti kаkvog su monstrumа stvorili, i dа će preduzeti odlučne korаke kаko bi ekstremisti iz Prištine bili vrаćeni sа rаtne stаze zа pregovаrаčki sto", rekao je Đurić.

Povodom Hodžajevih reči, sutra će govoriti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavili su beogradski mediji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track