ZORANA MIHAJLOVIĆ:  Sramotna izjava Hodžaja, krajnji trenutak da EU reaguje
Foto: Beta/Miloš Miškov

ugrožavanje mira

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Sramotna izjava Hodžaja, krajnji trenutak da EU reaguje

Politika -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je sramotna izjava zamenika premijera Kosova Envera Hodžaj da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije."Svi treba da znaju da Srbija vodi miroljubivu, pre svega odgovornu politiku. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i rukovodstvo Srbije žele mir u celom regionu", rekla je Zorana Mihajlović za Radio-televiziju Srbije.

foto: Ana Paunković

Pozvala je Evropsku uniju i druge uticajne međunarodne faktore da hitno vrate Prištinu za pregovarački sto. "Sada je krajnji trenutak da odreaguju i stvari vrate za pregovarački sto. Srbija je sve vreme, od početka razgovora vezanih za Kosovo, zaista vodila jednu mirnu i staloženu politiku bez obzira na sve provokacije", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da "ono što se trenutno dešava od strane prištinskih vlasti jeste sve, samo ne poziv na mir".

"To nije dobro za region, ne samo za Srbiju. Trgovinski ratovi i svaka vrsta sukoba ne donose bolji životni standard nijednog građana regiona", rekla je Mihajlović.

Očigledno je da iza trgovinskog rata stoje pozivi za druge sukobe, rekla je i dodala da tako nešto ne treba regionu, ni celoj EU.

Hodžaj je ranije izjavio da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se suprotstavio Srbiji i "njenoj agresivnoj politici".

foto: Beta

On je za zagrebački "Večernji list" to opravdao time što Srbija, prema njegovim rečima, "nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova" i želi da, pored Kosova, destabilizuje celu regiju, što Hodžaj kaže da je rekao i predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

"EU i SAD moraju da shvate u kojem smeru idu Balkan i kakav će biti nakon deset godina. Naročito Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija. Ako EU i Zapad ne shvataju opasnost srpske politike u tom delu Balkana i ništa ne preduzimaju oko ubrzanja procesa evrointegracija tih zemalja, niko ne zna što će se dogoditi s Kosovom, Makedonijom, a najviše s Bosnom i Hercegovinom", rekao je Hodžaj.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track