SRAMOTA! IŽIVLJAVANJE HRVATA NA BATROVCIMA: Policija uhapsila članove rukovodstva Veterana Vojske Srbije, zahvaljujući brzoj diplomatskoj akciji ubrzo pušteni
Ilustracija, Foto: Dado Đilas/Ilustracija

krenuli u banjaluku

SRAMOTA! IŽIVLJAVANJE HRVATA NA BATROVCIMA: Policija uhapsila članove rukovodstva Veterana Vojske Srbije, zahvaljujući brzoj diplomatskoj akciji ubrzo pušteni

Politika -

Zahvaljujući brzoj reakciji Ministarstva inostranih poslova Vlade Republike Srbije danas zadržani predsedavnici veterena i potomaka nastavili su put Banjaluke na proslavu Dana Republike Srpske. Put su nastavili pošto su privedeni na graničnom prelazu Batrovci zajedno sa svojim porodicama.

Nakon intervencije ambasade Srbije u Zagrebu, kako saznajemo Ljudmila Ostojić, konzul naše zemlje u Vukovaru lično se pojavila na graničnom prelazu.

- Ona je tražila hitno obajšnjejnne zašto su državljani Srbije zadržani i praktično uhapšeni, i svaka joj čast. Zatekla je naše sugrađene privedene na granici, i oni nisu mogli da se javljaju na mobilne telefone. Tek posle njene intervencije nastavil su put - kažu naši sagovornici.

Da podsetimo, ranije danas vlasti Republike Hrvatske zadržali su delegaciju Udruženja veterana i potomaka nekoliko sati, iako su bili sa porodicama i decom.

Privedeni su predsednik Skupštine VRS Milan Milanović i Ivan Petrović, predsednik Udruženja potomaka. Među privedenima su bili i Dušan Marković i Aleksandar Racić, visoki funkcioneri ovih organizacija. Razlog privođenja je nepoznat i nije saopšten, mada naši sagovornici kažu da su njihova imena proveravana na nekom od spiskova koje su hrvatski graničari i policajci imali u kompjuteru.

Udruženje veterana Srbije tražiće od srpskog Ministarstva inostranih poslova da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj i traži odgovore zbog ovog incidenta.

(Kurir.rs / D. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track