Najnovije vesti

SKUP POVODOM 12.GODINA KANCELARIJE NATO U BEOGRADU: Saradnja Srbije i NATO još jača, uz potpuno poštovanje nesvrstanosti zemlje
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

visoki standardi

SKUP POVODOM 12.GODINA KANCELARIJE NATO U BEOGRADU: Saradnja Srbije i NATO još jača, uz potpuno poštovanje nesvrstanosti zemlje

Politika

BEOGRAD - Norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad, čija zemlja od Grčke preuzima dužnost kontaktne ambasade NATO u Srbiji, izjavio je za Tanjug da je za Norvešku velika čast da bude novi NATO kontakt u Beogradu.

"Nadamo se da ćemo biti u stanju da učinimo saradnju Srbije i NATO još jačom, uz potpuno poštovanje nesvrstanosti Srbije. Mi mislimo da postoji puno potencijala da se saradnja učini jačom za dobrobit naroda širom Evrope", kazao je Bjornstad.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je to rekao na prijemu koji je NATO vojna kancelarija za vezu organizovala u utorak uveče u Beogradu, a na kojem je obavljena primopredaja dužnosti između ambasada Grčke i Norveške.

Bjornstad je podsetio na vežbu upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" koja je održana prošle jeseni.

"Mislim da je ona dobar primer kako evropska ili transatlantska saradnja može da bude na dobrobit običnih ljudi", ocenio je norveški ambasador.

Marineli: Nemamo problem s neutralnošću Srbije

Šef NATO vojne kancelarije za vezu Ćezare Marineli izjavio je za Tanjug da su odnosi NATO i Srbije dostigli veoma visok standard.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Svedoci smo veoma praktične saradnje koja, rekao bih, donosi dobrobit ne samo Srbiji, već i NATO, uvek uz poštovanje srpske politike vojne neutralnosti, koju smo priznali, nema problema u vezi sa tim", kazao je Marineli Tanjugu na prijemu povodom 12. godišnjice rada kancelarije za vezu u Beogradu.

On je naveo da NATO i Srbija sarađuju na "veoma praktičan način" i podsetio da je NATO pomogao da se u Srbiji unište velike količine mina, zastarele municije i lakog naoružanja, kao i da je Alijansa finansirala obuku hiljada bivših pripadnika srpskih vojnih snaga za otvaranje malih preduzeća.

"Mi takođe sarađujemo u programima naučnog partnerstva. Sarađujemo na naučnom polju, od razvoja biogoriva do napredne robotike", rekao je Marineli.

On je takođe podsetio da je pre nekoliko meseci Srbija je bila domaćin najveće civilne vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija pod nazivom "SRBIJA 2018", na kojoj je sarađivala sa Evroatlantskim centrom za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRČ) pri NATO.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Uloga Srbije kao domaćina ove vežbe bila je veoma, veoma dobra", naveo je Marineli.

On je dodao da je, kao kontaktna ambasada NATO u Srbiji, grčka ambasada u Beogradu igrala važnu ulogu u daljem razvoju odnosa između NATO i Srbije, a da je NATO vojna kancelarija za vezu blisko sarađivala sa grčkom ambasadom i pozdravlja nastavak saradnje sa norveškom ambasadom, koja je sledeća kontaktna ambasada NATO u Srbiji.

"Njihova uloga je da poboljšaju dijalog, da sprovode javnu diplomatiju, da informišu srpsku javnost o tome šta je NATO, šta NATO radi i da širi mnogo više znanja o tome šta NATO zapravo radi na terenu. Mislim da smo uradili prilično impresivan posao poslednjih godina kako bismo razvili zajedničko razumevanje o zajedničkoj dobrobiti po NATO i Srbiju", zaključio je Marineli.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...