SVEČANOST U NOVOSADSKOJ SINAGOGI: Vučić sa gradonačelnikom i ministrima  na otvaranju Omladinske prestonice Evrope
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Novi Sad 2019.

SVEČANOST U NOVOSADSKOJ SINAGOGI: Vučić sa gradonačelnikom i ministrima na otvaranju Omladinske prestonice Evrope

Politika -

NOVI SAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u novosadsku Sinagogu, kako bi prisustvovao svečanosti proglašenja Novog Sada Omladinskom prestonicom Evrope 2019.

Grad Novi Sad je, nakon osvajanja prestižne titule Evropske prestonice Evrope 2021. proglašen je i za Omladinsku prestonicu Evrope.

Ta titula dodeljuje se na godinu dana, a Novi Sad ju je dobio pobedivši francuski Amiensom, britanski Deri Siti&Straban, Mančester i italijansku Peruđu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

U narednom periodu glavni grad Vojvodine imaće priliku da kroz slojevite programe prikaže svoj kulturni, društveni politički i ekonomski program za mlade.

Svečanosti u Sinagogi prisustvuju i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri Vanja Udovičić, Zoran Đorđević i Mladen Šarčević, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predstavnici Diplomatskog kora.

Titula "Omladinska prestonica Evrope" velika je šansa za Novi Sad, Novosađane, za omladinske organizacije, za mlade da pokažu sve što znaju vezano za omladinsku politiku, aktivnosti, programe koje sprovode, ali i da se postavi temelj za budućnost.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Tokom ovih 365 dana Novi Sad ima priliku da se posveti mladima više nego prethodnih godina.

U tom cilju biće organizovano više od 200 aktivnosti u koje će biti uključeno 500. 000 mladih iz cele Evrope. Aktivnosti će biti u Novom Sadu, na teritoriji cele Srbije, Evrope, a nekoliko programa i u SAD i u Aziji, najavili su organizatori.

Plan je i da se izgradi Omladinski centar na 2.000 kvadrata.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Svečanost će se nastaviti besplatnim koncertom u Spensu za 10. 000 mladih gde će nastupiti svetske, regionalne i domaće muzičke zvezde među kojim su Džeks Džouns, Ofenbah, Mahmut Orhan i Van Gog.

Ovu prestižnu titulu prošle godine poneo je portugalski grad Kaškajiš.

Novosadska sinagoga jedna je od četiri sinagoge koje danas postoje u Srbiji.

Nalazi se u Jevrejskoj ulici u centru grada. Sagrađena je 1909. godine na mestu prethodne, podignute 1826. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track