Najnovije vesti

POLICIJA U ŠENGENSKOM PROJEKTU Hrkalović: Šengen ne znači samo lakši prelazak granice, već i protok kapitala
Foto: MUP

mup uključen u važan projekat

POLICIJA U ŠENGENSKOM PROJEKTU Hrkalović: Šengen ne znači samo lakši prelazak granice, već i protok kapitala

Politika
15:43h

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović istakla je danas na otvaranju tvining projekta „Izrada Šengen akcionog plana“ u Beogradu, da je on od izuzetnog značaja, jer će pružiti pomoć MUP-u i ostalim institucijama Republike Srbije da ispune neophodne uslove za pristupanje šengenskom području.

"Pristupanje šengenskom području predstavlja jedan od najvećih izazova, a samim tim i jedan od najznačajnijih strateških ciljeva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u budućem periodu, jer postati deo šengenskog područja predstavlja poslednji korak u potpunoj integraciji u zajednicu evropskih zemalja“, rekla je Hrkalović a saopštio MUP.

Kako je Hrkalović objasnila, za građane Republike Srbije pristupanje šengenskom području ne znači samo lakši prelazak državne granice, već i slobodan protok kapitala, robe i usluga i preduslov za zajedničko evropsko tržište.

foto: MUP

„Republika Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji opredeljena je za proces evropskih integracija i aktivno radi na jačanju institucija i time istovremeno doprinosi učvršćivanju vladavine prava i sigurnosti svih građana“, poručila je Dijana Hrkalović.

Ona je kolegama iz Uprave granične policije poželela uspešnu realizaciju projekta, a kolegama iz Litvanije i Mađarske se zahvalila na spremnosti da budu partneri na, kako je rekla, nimalo lakom putu.

Šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Ingve Engstrom rekao je da će ovaj tvining projekat doprineti uspostavljanju mreže eksperata između Srbije i drugih zemalja Evropske unije i da će omogućiti razmenu iskustava i prakse.

Ambasadorka Litvanije u Srbiji Rasa Kairiene je istakla zadovoljstvo zbog saradnje na projektu i smatra da će to produbiti međusobnu saradnju, partnerstvo i poverenje dveju zemalja.

foto: MUP

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter istakao je da postoji dobra saradnja naših zemalja u svim oblastima, uključujući i saradnju ministarstava unutrašnjih poslova.

Opšti cilj projekta vrednog 1,5 miliona evra je da pomogne institucijama Republike Srbije, posebno Ministarstvu unutrašnjih poslova, u pripremi za pristupanje Evropskoj uniji kroz podršku da se ispune kriterijumi iz Poglavlja 24.

Poseban cilj je da pomogne Vladi Republike Srbije da ispuni pravne, tehničke, administrativne i institucionalne kriterijume Šengenskog sporazuma. Ugovorno telo nadležno za finansiranje, ugovaranje, plaćanje i nadzor nad sprovođenjem ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Partneri Ministarstvu unutrašnjih poslova na ovom projektu su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Litvanije, Služba za zaštitu državne granice Litvanije, Policijska uprava Litvanije i Sedište nacionalne policije Mađarske.

(Kurir.rs/Foto: MUP Srbije)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...