Najnovije vesti

VELIKI PROBLEMI UNUTAR SAVETA BEZBEDNOSTI UN Dačić: I dalje je neizvesno da li će SB u četvrtak razmatrati situaciju na Kosovu
Foto: Zorana Jevtić

Ministar spoljnih poslova Srbije

VELIKI PROBLEMI UNUTAR SAVETA BEZBEDNOSTI UN Dačić: I dalje je neizvesno da li će SB u četvrtak razmatrati situaciju na Kosovu

Politika

Dačić je naveo da je Srbija spremna da razgovara o tome koliko puta godišnje će biti sednica SB UN o Kosovu i Metohiji

BEOGRAD/VAŠINGTON - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je i dalje neizvesno da li će situacija na Kosovu biti na dnevnom redu sutrašnje sednice Saveta bezbednosti UN.

"Postoje veliki problemi unutar Saveta bezbednosti UN, jer se jedan broj zemalja žestoko protivi da se sednice održavaju na tri meseca. I dalje je neizvesno da li će sednica biti održana (sutra) ili ne", rekao je Dačić u Vašingtonu, gde učestvuje na ministarskoj konferenciji globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.

Dačić je naveo da je Srbija spremna da razgovara o tome koliko puta godišnje će biti sednica SB UN o Kosovu.

"Mi smo spremni da razgovaramo, iako Srbija nije deo tih konsultacija. Za nas je najvažnije da se ta tema zadrži na agendi Saveta bezbednosti, a da li će (sednice) biti na tri, četiri ili na šest meseci, o tome smo spremni da se dogovaramo i da razgovaramo", kazao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da je stav Srbije da je situacija na Kosovu takva da bi Savet bezbednosti trebalo da ima obavezu da se bavi njome, naročito sada kada je dijalog Beograda i Prištine prekinut, kada postoje, kako je rekao, "necivilizacijske takse" na robu iz Srbije i BiH, kao i "čitav niz jednostranih mera" Prištine - odluka o formiranju vojske Kosova, odluka o Trepči i najnovija odluka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da prekine komunikaciju sa UN.

Trenutno postoji nekoliko predloga u vezi s održavanjem sednica SB o Kosovu, britanski - da se pitanje Kosova definitivno skine sa dnevnog reda SB, američki - da se sednice održavaju dva puta godišnje, i ruski - da budu na svaka četiri meseca.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...