Najnovije vesti

ĐURIĆ ODGOVORIO PACOLIJU: Od vaših otvorenih pisama neće biti bolje ni Albancima ni Srbima na KiM! Priština čini sve da uništi dijalog sa Beogradom
Foto: Marina Lopičić

reagovanje

ĐURIĆ ODGOVORIO PACOLIJU: Od vaših otvorenih pisama neće biti bolje ni Albancima ni Srbima na KiM! Priština čini sve da uništi dijalog sa Beogradom

Politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić odgovorio je predstavniku privremenih prištinskih institucija Bedžetu Pacoliju na otvoreno pismo upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, poručivši da je Srbija i država Albanaca sa Kosova i Metohije, te da pozdravlja to što se lider Alijanse za bolje Kosovo konačno obraća na pravu adresu.

U odgovoru objavljenom na svom fejsbuk profilu, Đurić u 15 tačaka upozorava na ozbiljnost trenutka i posledice koje, kako kaže, može imati Pacolijevo maliciozno poigravanje životima i sudbinama stotina hiljada ljudi.

"Umesto što pišete sastave za zidne novine, pokušajte da barem na trenutak budete na visini istorijske uloge koja vam je očigledno sasvim neopravdano pripala. Od vašeg besmislenog zavitlavanja i otvorenih pisama neće biti bolje ni Albancima ni Srbima na Kosovu i Metohiji", upozorio je Đurić Pacolija za slučaj da razmišlja o tome da uputi još neko bizarno otvoreno pismo zvaničnicima Srbije koja je i država Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Pozvao je Pacolija da se seti Đurađa Kastriotija Skenderbega, Esada Paše Toptanija i drugih koji su, kako je naveo, sa Srbima i Srbijom gajili odnose poštovanja i razumevanja.

Đurić sa žaljem konstatuje da je Pacoli već u naslovu pisma otkriva svoju neiskrenost, nazivajući to pisanje pismom dobre volje.

"Ni u vašem pismu, ni u vašim delima nikakve dobre volje nema. Zbog vaših pritisaka, pretnji i svakodnevnih laži vaših kolega sam, kao i veliki deo mojih sunarodnika, posebno Srba na Kosovu i Metohiji, veoma loše volje. Tako vam i odgovaram, iskreno, ali kako zaslužujete", naveo je Đurić.

Njegovo pismo Pacoliju je, kaže Đurć, pismo loše volje, jer niko ozbiljan ne može biti odobrovoljen načinom na koji se prištinska privremena administracija poigrava sa sudbinom i albanskog i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Ja ću vas, upravo zbog toga što više i iskrenije marim za dobrobit stanovnika Kosova i Metohije, podsetiti zašto ste vi i vaši saborci iz šume nekredibilni sagovornici i najveća pretnja stabilnosti regiona", naveo je Đurić i dodao da prištinska administracija sistematski čini sve da uništite dijalog sa Beogradom i svaku šansu da se do pomirenja dva naroda dođe na miran i civilizovan način.

Đurić dalje navodi, kako ističe, samo neke od dokaza neodgovornosti i prevrtljivosti privremenih prištinskih institucija.

- Kao prvo, Đurić podseća da je premijer privremenih institucija u Prištini početkom druge polovine 2018. godine uputio otvorene pretnje ratom ako se u pregovorima u utvrđivanju statusa Kosova i Metohije dođe do rešenja koja nisu po volji albanskoj strani.

On je, navodi Đurić, ovu pretnju uputio u kontekstu inicijative za razmatranje mogućnosti za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine, koja je pokrenuta na okruglom stolu pod nazivom "Nove perspektive proširenja EU", organizovanog u okviru "Političkih razgovora" na "Evropskom forumu Alpbah".

- Ukazuje zatim da je na mesto šefa pregovaračkog tima PIS u Prištini imenovan je Fatmir Ljimaj, koji je tokom ratnih sukoba na prostoru Kosova i Metohije počinio brojne teške ratne zločine nad Srbima i drugim čestitim građanima Pokrajine koji su bili lojalni svojoj državi Republici Srbiji.

- Ističe da je Priština tokom ovog perioda u tri navrata ozbiljno prekršila Sporazum o policiji i narušila bezbednost Srba nelegalnim upadima svojih paramilitarnih i parapolicijskih jedinica na sever Pokrajine.

Tom prilikom korišćena je brutalna prekomerna sila protiv mirnih građana samo zbog njihove srpske nacionalnosti, a o prisustvu naoružanih formacija Prištine nije bio obavešten ni v.d. komandanta Regionalnog direktorata Kosovske policije - Sever, koji je po Prvom sporazumu jedini nadležan da eventualno na severu Kosova i Metohije odobri angažovanje policijskih jedinica koje ne pripadaju njegovom direktoratu.

- Podseća i da je Priština 21. novembra 2018. godine kroz uvođenje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH zavela diskriminatornu ekonomsku blokadu prema Srbiji i srpskom narodu, koja predstavlja direktno kršenje Sporazuma o carini iz Dijaloga, CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje Pokrajina ima sa EU.

To je u ogromnoj meri pojačalo osećaj straha i neizvesnosti među Srbima na Kosovu i Metohiji, čija je elementarna egzistencija ugrožena pošto su nakon početka primene njene primene uskraćeni za hranu, odeću, obuću i elementarne medicinske potrebe.

- Ističe da je Priština odredila da se za svu robu koja dolazi sa prostora centralne Srbije na fakturama navodi da je destinacija "Republika Kosovo", a označavanjem robe koja se nalazi u prodaji na prostoru Kosova i Metohije i potpuno uvela diskriminaciju srpskih proizvoda.

- Priština je zajedno sa Tiranom nelegalno ukinula kontrolu granice i omogućila slobodno kretanje između Republike Srbije i Republike Albanije, čime je najdirektnije prekršila Rezoluciju 1244 i suverenitet Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije i napravila dodatni korak u pravcu stvaranja velike Albanije.

- Privremene institucije samouprave u Prištini su formalno u saradnji sa Republikom Albanijom proklamovale da teže stvaranju tzv. velike Albanije na Balkanu. Ova namera je jasno predočena tokom zajedničke sednice prištinske i Vlade Republike Albanije, koja je bez znanja i odobrenja Republike Srbije održana na teritoriji Kosova i Metohije.

- Priština je donela nelegalnu odluku o stvaranju tzv. vojske Kosova, kojom je prekršila Rezoluciju 1244 i Vojnotehnički sporazum iz Kumanova i najdrastičnije ugrozila mir i bezbednost u regionu.

- Priština je nedvosmisleno odbila implementaciju postignutih sporazuma, posebno po pitanju Zajednice srpskih opština, postavljajući nove uslove o kojima se nikada nije razgovaralo.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Umesto da ispuni svoj deo obaveza iz Sporazuma o mostu, koji se odnosi na obavezu administrativnog razgraničenja Severne i Južne Mitrovice u oblasti Suvog Dola, kao preduslovu za otvaranje glavnog mosta na Ibru, prištinski zvaničnici su u više navrata upućivali otvorene pretnje nasiljem Srbima u Severnoj Mitrovici i nakon toga pokrenuli proceduru za tzv. ujedinjenje Mitrovice, a zapravo za ukidanje opštine Severna Mitrovica, u kojoj većinski žive Srbi.

Ta inicijativa je u punoj meri podržana od strane predsednika PIS u Prištini, zbog čega je upitan njegov kredibilitet kao nekoga ko se zalaže za dijalog i pregovore sa Beogradom.

- Prištinske vlasti su nedavnim usvajanjem tzv. Statuta Trepče operacionalizovale nacionalizaciju i otimanje imovine srpskih privrednih subjekata, u čijem je većinskom vlasništvu taj rudarski kombinat.

Priština je javno naznačila da je cilj stavljanje pod kontrolu pogona ovog kombinata na severu Kosova i Metohije, što faktički znači ekonomsko ubistvo Srba koji tamo žive, jer ogromna većina njih direktno ili indirektno zavisi od nesmetanog funkcionisanja tog preduzeća.

- Priština je zapretila javno i kroz institucije postavila nova ograničenja po pitanju dijaloga, smatrajući gotove pregovore o ključnim pitanjima ekonomskog opstanka Srba, kao što su Trepča ili Gazivode, istovremeno isključujući bilo kakvu mogućnost kompromisa i postavljajući jedini uslov članstvo u UN i međusobno priznanje.

- Priština je intenzivirala čitav set mera i akcija protiv Srba, koje uključuju napade na Srbe i njihovu imovinu, ograničenja slobode kretanja, izradu tajnih lista za navodne ratne zločine, sprovodeći fingirane postupke koji imaju za cilj sprečavanje povratka raseljenih Srba, dalje etničko čišćenje i ugrožavanje opstanka Srba na prostoru Kosova i Metohije.

- Šef prištinskog parlamenta Kadri Veselji je zatražio podršku za politiku i mere koje prema Srbiji i Srbima preduzima Ramuš Haradinaj, kao i regionalno ujedinjenje protiv Aleksandra Vučića, pozivajući Crnu Goru i Makedoniju da se sa Kosovom udruže u toj borbi. Veselji je umesto dijaloga i kompromisa izrazio spremnost da se do rešenja, ako je potrebno, dođe novim ratom u kome je i sam spreman da učestvuje.

- Premijer PIS u Prištini Haradinaj je nakon smene legitimnog predstavnika srpskog naroda u Pokrajini Nenada Rikala na mesto ministra za lokalnu samoupravu postavio Dijanu Živić kako bi pružio privid multietičnosti i zastupljenosti Srba u institucijama PIS.

Ovim imenovanjem je potpuno ignorisana volja srpskog naroda jer ljudi kao Dijana Živić ne predstavljaju nikog, a posebno ne narod koji nije za nju glasao niti joj je dao podršku na izborima.

Priština slično čini i sa paravojskom u Pokrajini pozivajući Srbe da joj se priključe, služeći se pritom pritiscima i ucenama, ali ne zato što želi Srbe kao ljude i oficire već zbog opravdanja da je ta vojska multietnička, naveo je Đurić na kraju odgovora Pacoliju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...