Najnovije vesti

ĐURIĆ: Rešenja kosovskog problema nema ni na vidiku
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

NAKON SASTANKA SA POLITIČKIM PREDSTAVNICIMA SRBA

ĐURIĆ: Rešenja kosovskog problema nema ni na vidiku

Politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je danas da nikakvog rešenja kosovskog problema nema, "ni na vidiku".

On je, na konferenciji za štampu povodom sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM, kojem i on prisustvuje, istakao da ne može da govori o bilo kakvim rešenjima, jer nema nijedno na vidiku, pa tako ni onih koje bi mi voleli, a ni onih koje bi drugi voleli.

"Ne postoji nijedno rešenje, ni na vidiku", podvukao je Đurić.

foto: Kurir TV

Preneo je da su Srbi sa KiM na sastanku zatražili da Beograd poveća svoju pomoć.

Podsetio je da se trenutno realizuje veliki broj projekata pomoći građanima na KiM i da je traženo da se broj proširi.

"Ljudi traže više pomoći i mi ćemo kao vlada u naredne dve nedelje ići na izmenu uredbe na osnovu koje smo u novembru usvojili plan pomoći kako bismo obuhvatili dodatne projekte", objasnio je Đurić.

Liderima Albanaca ništa ne verujem

Đurić je dodao da ništa ne veruje političkim i institucionalnim liderima kosovskih Albanaca i da je uveren da se oni danas ne bi ponašali tako kako se sada ponašaju da su im blagovremeno slati adekvatni signali njihovih mentora.

Đurić je podsetio da gotovo sedam godina učestvuje u procesu razgovora sa Albancima i pet godina direktno, kaže, brine o srpskom narodu na KiM, te da za sve te godine nije video da albanski politički lideri istupaju potpuno samostalno.

"Ništa im ne verujem, siguran sam da su im slati adekvatni politički signali kada su najpre odlučili da takse povećaju za 10 odsto, pa za 10 odsto, nisam siguran da bi se ponašali kao što se sada ponašaju", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbiji ostaje da kaže 'hvala svima' koji su verbalno osudili te takse.

foto: Kurir TV

Neki, kazao je, to nisu osudili, jer, valjda, smatraju da to nije tema, već da je tema reforma vlade Kosova i to što su Srbe izbacili iz sistema.

Upitan da li misli da je sada vreme za ujedinjenje Srba i vlasti i opozicije, Đurić kaže da su Srbi na KiM pokazali veliku odgovornost.

"Mogu mirne duše da kažem da su Srbi na KiM okupljeni i složni u zaštiti svojih sunarodnika i da su prethodnih nedelja odoleli iskušenjima podela", rekao je.

Ispričali su, kaže Đurić, da su im tokom tog perioda prilazili lideri Albanaca i nudili sve da odvoje nekoliko srpskih poslanika koji bi im se priklonili.

Đurić kaže da su im nudili ministarstva, agencije i različite iznose novca.

"Kao što vidite oni to nisu prihvatili. Kod njih preovlađuje svest da druge otadžbine nemaju", zaključio je Đurić.

O slučaju Radoičić

Đurić je uveren je da je, kada se radi o slučaju Milana Radoičića i tvrdnjama Prištine da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, na delu politički progon, jer, ističe dokaza za optužbe protiv Radoičića nema, niti su oni prezentovani našim pravosudnim organima ili javnosti.

"Prištinskim institucijama ne verujem ništa i to ne zato što su nasilje primenjivali prema njemu lično, nego zato što, prateći njihovu praksu prema srpskom narodu na KiM, do sada nisam video nijedan kredibilan dokaz ili postupak koji bi ukazao na odgovornost. Naši pravosudni organi su se tim slučajem mnogo ozbiljnije i temeljnije bavili, nego Priština", rekao je on.

Kaže i da srpski organi duže od godinu dana zahtevaju od Prištine najelementarnije stvari i još ih nisu dobili, a Priština, ako ima dokaze, neka ih da, preko Euleksa, bilo kako.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...