LIDER LDP SAVETNIK HRVATSKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA BiH Šešelj: Čeda je izdajnik Debelo naplaćuje rovarenje protiv Srbije
Foto: Beta/Press-sluzba LDP

Nova uloga

LIDER LDP SAVETNIK HRVATSKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA BiH Šešelj: Čeda je izdajnik Debelo naplaćuje rovarenje protiv Srbije

Politika -

Jovanović po potrebi može da bude Eskim, Indijanac. Nikad ne radi za džabe, kaže lider SRS komentarišući to što je šef liberala postao savetnik Željka Komšića, za koga je Kosovo nezavisna država

Lider LDP Čedomir Jovanović postao je savetnik Željka Komšića, člana BiH Predsedništva iz redova hrvatskog naroda, za koga je Kosovo nezavisna država. Jovanović će, kako je saopšteno, po svojoj izričitoj želji, taj posao obavljati bez naknade. Ovim angažmanom šef liberala, prema oceni sagovornika Kurira, direktno radi protiv interesa Srbije iz čije državne kase pak redovno uzima poslaničku platu.

Notorni idiot

Predsednik SRS Vojislav Šešelj ide korak dalje i tvrdi da se Jovanović pokazao kao izdajica srpskog naroda, a da te svoje usluge sigurno debelo naplaćuje.

foto: Marina Lopičić

- Poslanik Čedomir Jovanović je notorni idiot i izdajica srpskog naroda i od njega se tako nešto moglo i očekivati. Uvek je ulazio u sva antisrpska kola. Taj idiot Komšić izabran je glasovima muslimana, za njega nijedan Hrvat nije želeo da glasa. Našao se Jovanović, koji je devojka za sve, on po potrebi može da bude Eskim, Indijanac, Albanac, Hrvat, pa i čovekoliki majmun - navodi šef radikala tvrdeći da Jovanović radi na crno:

- Nikad Čeda ne radi za džabe. Radi on na crno, jer kad bi priznao koliko je plaćen, morao bi da plaća porez.

Šatl-savetnik

Socijalista i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić kaže da je očigledno da su stavovi koje zastupa Jovanović dijametralno i dramatično suprotni dominantnom stavu ogromne većine građana Srbije, kao i državnog rukovodstva:

foto: Stefan Jokić

- Njegov dvojni status narodnog poslanika u Srbiji i Komšićevog savetnika je krajnje neprirodan, ali govori o tome da očigledno ne očekuje da se nađe u parlamentu svoj države nakon sledećih izbora. Možda će postati šatl-savetnik, po potrebi, svake politike u okruženju koja je suprotna politici Beograda. Možda završi u Skoplju ili Prištini.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da ovaj slučaj jeste raritet u političkoj i diplomatskoj praksi, ali ne čudi, jer se Jovanović "odavno deklarisao kao građanin sveta i za priznanje KiM, tako da se njegovi stavovi ne razlikuju mnogo od hrvatskog člana Predsedništva BiH":

foto: Dragan Kadić

- Zbunio me je potez Komšića, koji nije našao podršku u svom narodu, pa od srpskog poslanika Jovanovića traži savete. Meni je ta praksa strana, iako je to izgleda postala moda. U redu da se angažuje neki stručnjak, recimo u oblasti finansija. Ali nisam siguran da politički mešetari koji nude svoju navodnu političku mudrost koriste onima koji ih angažuju. Ne mislim da će to doneti koristi Komšiću, niti će Jovanoviću uvećati ionako mali politički kapital.

B. Bojić-K. Blagović/Foto:Beta/Press-sluzba LDP

Jovanović Srbija ne razume BiH

Jovanović je juče poručio da on i Komšić nastavljaju ono što su započeli u kampanji, kada su rekli da će dati sve od sebe da reše probleme koji su BiH učinili nefukcionalnom.

- To što sam posebno u BiH angažovan jeste zbog toga što bolje od drugih razumem da pitanje BiH nije problem koji može tako jednostavno da se reši, nego je za njegovo rešenje potreban i razuman Beograd, kao što moraju biti razumni i Sarajevo i Zagreb. Na svim tim adresama želim da budem kako bih objasnio onima koji donose odluke koliko je važno da jedni druge slušamo - kazao je Jovanović.

Ivan Ninić Ništavilo ne radi za "dž"

Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava, komentarišući novi Jovanovićev poslovni angažman, naveo je da malo ko može da poveruje da on radi pro bono.

- Nema tog soma koji danas može da poveruje da će ovo ništavilo bilo šta raditi za "dž" - napisao je Ninić na Tviteru.

REAKCIJE:

Vladimir Đukanović, poslanik SNS

Našla krpa zakrpu

foto: Zorana Jevtić

- Možda je to Jovanoviću novi politički izazov, ali ako je suditi po njegovom rejtingu u Srbiji, drago bi mi bilo da na identičan način upropasti i Komšića, o kome mislim sve najgore. Našla krpa zakrpu.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

Dobri kontakti i popularnost

foto: Zorana Jevtić

- Malo je neuobičajeno da poslanik i lider stranke bude savetnik zvaničnika druge države. S obzirom na to da Jovanović ima dobre kontakte u regionu i popularan je u BiH, možda je to bio Komšićev motiv da ga angažuje.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije

Neuobičajena praksa

foto: Zorana Jevtić

- Nije uobičajena praksa da poslanik sa aktivnim mandatom u Skupštini Srbiji stupa u ovakve aranžmane, to jest da ima savetodavnu funkciju u susednoj zemlji, posebno imajući u vidu kompleksno uređenje i funkcionisanje BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track