VUČIĆ PORUČIO IZ BUKUREŠTA: Premijeri Rumunije, Bugarske i Grčke uputiće Merkelovoj i Makronu pismo podrške Srbiji na evropskom putu
Foto: AP/Vadim Ghirda

važan sastanak

VUČIĆ PORUČIO IZ BUKUREŠTA: Premijeri Rumunije, Bugarske i Grčke uputiće Merkelovoj i Makronu pismo podrške Srbiji na evropskom putu

Politika -

Premijeri Rumunije, Bugarske i Grčke uputiće Angeli Merkel i Emanuelu Makronu zajedničko pismo podrške Srbiji na evropskom putu.

To je večeras u Bukureštu novinarima preneo predsednik Aleksandar Vučić, nakon sastanka balkanske četvorke.

Vučić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Srbija i te tri zemlje, sve tri članice EU, tako tesno sarađuju, a da iza suseda Srbije stoji ogromna teritorija, sa velikim brojem stanovnika.

"Višegradska grupa je veća i značajnija od nas, ali ovo može da bude, kako je rekao Aleksis Cipras - B 4. Mi u grupi, zajedno, mnogo smo snažniji, nego pojedinačno i naš glas se daleko više i snažnije čuje. Mislim da to svi itekako dobro razumeju", rekao je Vučić.

On je podsetio da se Rumunija bukvalno "tukla" i borila za Srbiju u Interpolu.

"Glasno su se borili za Srbiju i hvala im na tome", podvukao je predsednik i dodao da u Rumuniji postoji izreka da im neprijatelji u prošlosti jedino nisu bili Crno more i Srbija.

"Verujem da će u budućnosti, bar što se toga tiče, ostati isto", podvukao je Vučić.

I Srbija deo balkanskog toka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Bukureštu da će Srbija svakako biti deo projekta, koji bugarski premijer naziva "balkanski tok", iako je reč o pretežno ruskom gasu iz Turskog toka, i najavio da radovi počinju za koji dan.

Energetska mapa Balkana se sada potpuno menja, istakao je predsednik Vučić.

"Borisov kao ozbiljan, mudar, pametan političar, da ne bi nešto nazivao Južnim ili Turskim tokom, naziva ga 'balkanskim'", rekao je Vučić i objasnio: "To je hab u Bugarskoj koji prima ruski gas iz Turskog toka, ali i preko interkonektora deo tečnog gasa iz luke Aleksandropulis, i u budućnosti nešto od gasovoda Ist Med, koji ide od Izraela i Kipra do Grčke. Ali, Borisov je pametan i naziva ga 'balkanski tok', da Amerikaci ne bi zamerili. Ali, radeći na Ist medu, nisu ljuti ni Amerikanci, ni Rusi ".

Ali, mi znamo koji je to gas, dodao je Vučić.

To je 90 odsto ruski gas, a 10 odsto - sve ostalo, kaže on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Vadim Ghirda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track