DRECUN: Upozorenje Britanaca opravdanje za moguće akcije Prištine
Foto: Zorana Jevtić

kosovsko pitanje

DRECUN: Upozorenje Britanaca opravdanje za moguće akcije Prištine

Politika -

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da upozorenje britanske ambasade u Prištini svojim državljanima da izbegavaju putovanje na sever KiM predstavlja političku poruku i pokušaj da se situacija na severu KiM prikaže u što negativnijem svetlu da bi se, kako kaže, opravdale moguće akcije Prištine u tom delu pokrajine, uključujući i nasilne akcije.

Drecun komentarišući najnovije saopštenje britanske ambasade iz Prištine da Velika Britanija nije savetovala svoje građane da ne putuju na Kosovo, već da da izbegavaju putovanja u opštine na severu, ukazuje da se stalno upire prstom da na severu KiM vladaju bezvlašće i anarhija i da je sever pod kontrolom srpskih organizovanih kriminalnih grupacija, a da se potpuno previđa da je, kako kaže, takva situacija južno od Ibra i da je KiM zbog delovanja albanskih kriminalnih grupa postalo crna rupa Evrope i ''evropska Kolumbija''.

''Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Džavid Haljiti i ostali ključni političari koji su proistekli iz OVK su predvodnici tih kriminalnih grupa i oni predstavljaju najveći rizik od kriminalnog delovanja po bezbednost stanovništva'', rekao je Drecun za Tanjug.

Kako je naveo, na KiM postoji bezbednosni rizik zbog prisustva radikalnih islamskih ekstremista, terorista, džihadista i povratnika sa ratišta iz Sirije i Iraka, ali napominje da su njihove baze južno od Ibra.

Za Drecuna je u tom kontekstu razumljivo upozorenje na opasnost od terorizma, radikalnog islamizma i kriminala, ali je neprihvatljiva teza da su svo zlo i najjače organizovane kriminalne grupe na severu.

''Pa koga onda ugrožavaju? Da ne ugrožavaju možda Albance južno od Ibra?Naravno da ne, to su kriminalne grupacije koje rade za interese albanske mafije'', napominje Drecun.

Naglašava da je objašnjenje britanske ambasade o izdatom upozorenju nedovoljno jasno i uverljivo zbog čega se, kaže Drecun, postavlja pitanje da li određene službe imaju informacije da se priprema destabilizacija na severu KiM u narednom periodu.

''Ako to znaju, moraju da nas obaveste, jer je svaka destabilizacija pretnja po opstanak srpskog naroda na KiM'', kaže Drecun.

Dodaje da Srbija treba da bude obaveštena i o tome da li je upozorenje izdato zbog pojačane opservacije pripadnika britanske obaveštajne službe na severu KiM.

''Mi se pitamo zašto to rade u džipovima sa civilnim tablicama, zašto nisu iniformisani i zašto imaju uređaje za blokadu mobilne telefonije? Takođe, pitamo se da li je moguće da se planira destabilizacija severa KiM istovremeno sa protestima koje je deo opozicije najavio za 13.april u Beogradu'', naveo je Drecun.

Ambasada Velike Britanije u Prištini saopštila je da nisu istiniti napisi nekih medija da je Velika Britanija savetovala svoje građane da ne putuju na Kosovo i navela da je svoje građane savetovala da izbegavaju putovanja u opštine na severu, osim kada je neophodno.

Kako su naveli u objavi na Fejsbuku, to je savetovano zbog "brojnih nasilnih incidenata vezanih za organizovani kriminal na severu Kosova, i stalnog rizika koji te strukture predstavljaju".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track