GOJKOVIĆEVA, KUBUROVIĆEVA I OBRADOVIĆEVA OSUDILE NASILJE SAVEZA ZA SRBIJU: Nasilnici ponovo, koristeći fašističke metode, napadaju i nasrću na žene
Foto: Beta, Nebojša Mandić

nasilje u gradskoj skupštini

GOJKOVIĆEVA, KUBUROVIĆEVA I OBRADOVIĆEVA OSUDILE NASILJE SAVEZA ZA SRBIJU: Nasilnici ponovo, koristeći fašističke metode, napadaju i nasrću na žene

Politika -

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je danas osudila, kako je navela, brutalni napad na žene u Skupštini grada Beograda kojim lider Dveri Boško Obradović i njegovi sledbenici potvrdjuju da je jedina politika Saveza za Srbiju promocija nasilja.

"Nakon vandalskog upada u Radio televiziju Srbije i nasilja ispred Predsedništva Srbije, nasilnici okupljeni u Savezu za Srbiju ponovo, koristeći fašističke metode, napadaju i nasrću na žene, sada i na sednici Saveta za ravnopravnost. Današnja hrabra i odlučna reakcija žena pokazala je da ovakva politika nema budućnost medju slobodoljubivim gradjanima Srbije", navela je Gojković u pisanoj izavi.

Ona je navela da je jasno da oni koji zagovaraju politiku "vešala, testera, napada na žene, medije i institucije, imaju nameru da nastave sa nasilnim scenarijima" i da zato državni organi i institucije moraju da reaguju, jer se ne sme dozvoliti "nasilnicima da nastave da napadaju i ugrožavaju gradjane Srbije".

"Mirnim i pristojnim gradjanima Srbije, koji su okrenuti demokratskom i ekonomskom razvoju i napretku, sada je potpuno jasno da oni koji nemaju njihovu podršku ne prezaju ni od izazivanja haosa i nasilja u jalovom pokušaju da mimo volje gradjana dodju na vlast", navela je Gojković.

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Nela Kuburović izjavila je da su žene u Srbiji danas odlučno rekle "stop" nasilju i fašizmu.

"Žene su danas pokazale da su jače od najgorih uvreda i pretnji, kada su bez trunke straha od nasilničkog klana Obradovića, Đilasa, Jeremića i ostalih, stale u zaštitu svoje države i institucija", navela je Kuburović u izjavi za medije i istakla da država Srbija neće više tolerisati malteranje njenih građana i degradiranje svojih institucija.

Pozvala je nadležne organe da ne dozvole nasilje na ulicama, nasilje nad građanima i nasilje nad institucijama, a liderima opozicije poručila da je promena vlasti legitiman i demokratski zahtev u svakoj državi, ali se vlast ne menja agresijom i rušenjem, već na izborima.

"Građani Srbije danas su ponovo bili svedoci još jedne u nizu epizoda napada na institucije države, na sigurnost i bezbednost naših sugrađana i najbrutalnije ugrožavanje osnovnog ljudskog prava i prava na slobodu. Sramno za celu državu i sve njene građane je da oni, koji vrše nasilje nad ženama, vređaju novinarke i prete šamarima, sebe vide kao oličenje slobode i demokatije", zaključila je Kuburović.

Potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marija Obradović najoštrije je osudila poslednju, kako je rekla, fašističku akciju Boška Obradovića, tokom koje su povređene dve žene u sedmoj deceniji života i poručila građanima da uprkos svemu ne treba da budu uznemireni.

Obradović je istakla da država ima mehanizme koji će zaštiti sve, a posebno žene da mogu slobodno da se kreću i obavljaju svoje profesionalne aktivnosti, kako u Beogradu, tako i širom Srbije. Kazala je, na konferenciji za novinare na kojoj su učestvovale i poslanice SNS-a, da je današnji incident ispred Skupštine grada pokazao da je SNS bila u pravu kada su govorili da opozicija neće stati sa nasiljem, jer je agresija njihov politički program.

"Ovo što se desilo je skandalozno. Ukazivali smo da se tako nešto može desiti mesecima i sada je važno da damo odgovor građanima kako zaustaviti fašizam, agresiju i nasilje, koje se preliva i na ostale gradove u Srbiji", kazala je Obradović.

Rekla je da je dugo izbegavala da koristi reč fašizam, ali da je Boško Obradović dokazao da je to pravi termin koji opisuje njegovo delovanje.

Obradović je kao zapanjujuće ocenila to što na društvenim mrežama pristalice SzS-a ne osuđuju ovo nasilje, već se nastavlja najgrublja akcija vređanja pristalica, kao i to što Željko Veselinović ismejava povređene žene i govori da su pale u nesvest.

Kazala je da su žene ispred Skupštine grada bile izložene ne samo najgrubljim verbalnim napadima i dodala da je povređenim ženama ukazana hitna pomoć i u Urgentnom centru su im konstatovane povrede glave, ruke, bol u grudima, hipertenzija...

"Nema razloga za uznemirenost, ali ima razloga za ozbiljnu osudu ovoga što se desilo i odgovorno ponašanje svih nas kako ljudi iz SzS ne bi ispali žrtve u ovom kolu agresije i nasilja", istakla je Obradović.

Poručila je da će žene SNS-a, isto kao što su se borile žene ispred Skupštine grada, odbraniti principe, slobodnu i demokratsku Srbiju.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Beta/Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track