REAGOVANJE POVODOM OPTUŽBI DA SU NEOVLAŠĆENO BILI U PARLAMENTU: Pripadnici MUP-a za vreme protesta ušli u skladu sa zakonom
Foto: Aleksandar Jovanović

kome je smetalo prisustvo policije

REAGOVANJE POVODOM OPTUŽBI DA SU NEOVLAŠĆENO BILI U PARLAMENTU: Pripadnici MUP-a za vreme protesta ušli u skladu sa zakonom

Politika -

BEOGRAD - Povodom tvrdnji poslanika DS Balše Božovića da su policijske snage u subotu bile neovlašćeno u Skupštini Srbije danas su ponovo reagovali zvaničnici, pa tako generalni sekretar skupštine Srđan Smiljanić kaže da Božović ne poznaje Zakon o Skupštini, a državni sekretar MUP Milosav Miličković navodi da poslanik DS obmanjuje javnost.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Aleksandar Jovanović

I Smiljanić i Miličković navode da su pripadnici MUP ušli u zgradu u skladu sa Zakonom o Narodnoj skuštini, pri čemu Smiljanić dodaje da je dao saglasnost da pripadnici policije uđu u skupštinsko zdanje.

"Povodom neistinitih navoda narodnog poslanika Balše Božovića, iznetih na konferenciji za novinare, ističem da je sramotno što moram opet da ponovim da sam dao saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uđu u zgradu Narodne skupštine", naveo je u saopštenju dostavljenom medijima Smiljanić.

A Miličković, tvrdeći da poslanik DS iznosi neistine, potvrdio je u saopštenju za medije da je dao saglasnost pripadnicima Ministarstva da uđu u zgradu skupštine.

"Ta činjenica očigledno ne sprečava Božovića da i dalje iznosi neistine i time narušava ugled policije. Očigledno se nada da će više puta ponovljena laž, pa makar to bilo i četiri dana nakon događaja, na silu da se pretvori u 'istinu'", naveo je Miličković.

foto: Vladimir Šporčić

On dodaje da je nejasno kome je uopšte smetalo prisustvo pripadnika policije u Domu Narodne skupštine, a koji su, kako kaže, u subotu bili tamo kako bi zaštitili i narodne poslanike i zaposlene, ali i kako bi sprečili eventualne nemile scene, koje su se dešavale pre nepunih 20 godina kada je zgrada parlamenta paljna i kada su iz nje kradene slike i nameštaj.

"Očigledno je Balša Božović zaboravio da su njegovi saborci Obradović i Đilas pre svega mesec dana na silu upali u zgradu RTS, kad uopšte može da se pita na osnovu koje procene rizika su policajci bili u Domu Narodne skupštine. Teško mi je da poverujem da je već zaboravio činjenicu da su novinari RTS-a pribijani uza zid i da im je prećeno", poručio je Miličković i dodaop da bi jedino logično objašnjenje bilo da su "možda imali neke planove oko nasilnog upada u najviši zakonodavni dom, koji su im osujećeni".

Policija je uvek radila u interesu svojih građana i štiti njihovu imovinu, bilo da je reč o Domu Narodne skupštine ili bilo čemu drugom, poručio je Miličković.

Istovremeno, Milan Gak, komandant Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata MUP-a Srbije ocenio je kao neprihvatljivo ponašanje narodnog poslanika Božovića, koji, kako kaže u saopštenju za medije, na sve načine pokušava da naruši ugled policije i pripadnika Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata.

foto: Nebojša Mandić

Kaže da mu je teško da poveruje da bilo koji narodni poslanik ne zna da policija decenijama brine o bezbednosti Doma Narodne skupštine, te podseća da je trenuitno taj posao poveren Jedinici koju on vodi, zbog čega, dodaje, i reaguje kada neko njegove kolege, koje isključivo u skladu sa zakonom rade svoj posao, pokušava da uplete u svoje političke igre.

Gak još poručuje da pripadnici njegove jedinice nikada nisu imali nesporazum ili sukob s bilop kojim poslanikom, jer su, kaće, profesionalno postupali i podseća da su njegove kolege u zgradi parlamenta bile uz saglasnost generalnog sekretara, te da su tamo brinuli o bezbednosti zaposlenih, narodnih poslanika i novinara koji su tog dana bili u zgradi Narodne skupštine.

Božović je u subotu novinarima u Skupštini Srbije rekao da je MUP "okupirao zgradu" parlamenta, tvrdeći da o tome nije obavešten skupštinski sekretarijat, a da po Zakonu o Narodnoj skupštini jedino parlament ima ovlašćenje da pozove policiju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track