ODALOVIĆ: Broj od 20.000 Albanki silovanih na Kosovu je izmišljen
Foto: Beta/Miloš Miškov

izmišljeni zločini

ODALOVIĆ: Broj od 20.000 Albanki silovanih na Kosovu je izmišljen

Politika -

Usvajanjem Nacrta rezolucije o osudi navodnog genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu i formiranjem suda čija će meta biti isključivo Srbi, prištinske privremene institucije nastavljaju svoju neprijateljsku politiku prema Srbiji, izjavio je danas generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

On je za TV Pink rekao da to potvrđuje i nedavno javno saslušanje o navodnom silovanju preko 20.000 Albanki u Odboru za spoljne poslove Kongresa SAD.

Odalović je istakao da su o tome predati falsifikovani dokumenti i istakao da je broj od 20.000 silovanih Albanki izmišljen i podsetio da je na Kosovu formiran fond koji finansira žrtve seksualnog zlostavljanja i da se iz tog fonda finansira 225 žena, što je daleko manje od cifre 20.000.

Jedan od pravaca delovanja Prištine sada je zamena teza, kako bi se sva krivica za događaje devedesetih prebacilo isključivo na Srbiju, ali, naglašava Odalović, previđa se da se istragama i procesuiranjem zločina bavio Haški tribunal za ratne zločine.

"I naši sudovi su se bavili zločinima na KiM i postoje presude za te zločene, ovde je druga opasnost, oni pokušavaju na sve načine da svetu predstave sliku da je Srbija isključivo kriva", dodaje Odalović.

Mediji navode da Priština priprema još jednu provokaciju za Srbiju, tako što će političari iz Srbije na nekom od administrativnih prelaza izmedu centralne Srbije i KiM morati da se potpišu na izjavu da je "Srbija pocinila genocid na Kosovu", na šta Odalović kaže da nema cene za koju bi on to potpisao.

"Unutrašnji sukob između Albanaca je jedan od razloga za ovakvo ponašanje", dodaje Odalović i kaže da oni sada nadglašavaju ko će jače i teže po Srbiji da "pljune".

"Haradinaj je stao iza taksi i tvrdoglavo gura to, sa druge strane Veselji traži svoju poziciju, Tači s Ramom razgovara o prekrajanju granica", podseća Odalović.

O neskrivanju netrpeljvosti, odnosno "neskrivanju mržnje prema Srbima", kaže Odalović, govori i činjenica da je Pokretu Samopredeljenje dozvoljen jučerašnji skandalni doček u Tirani predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Odalović dodaje da Albanci treba da budu svesni činjenice da žive na prostoru koji je kontaminiran više nego bio koji drugi i na prostoru koji je bombardovan osiromašenim uranijumom.

"Tači govori da je na Kosovu bilo preko 13.000 žrtava koji su Albanci, činjenice govore da je ukupno bilo toliko žrtava. Ne mogu da nam pripišu to, nisu samo Albanci žrtve, već i Srbi", dodaje Odalović.

O izjavi reporetera francuskog "Figaroa" Renoa Žirara, koji je bio svedok dešavanja na Kosovu, da su dogadaji u Račku bili vešta manipulacija OVK da bi izazvali međunarodniu vojnu intervenciju protiv Srba, Odalović kaže da je Račak jedan od primera pokušaja prevara.

"Kada govorimo uopšteno o dešavanjima na KiM, ne smemo da zaboravimo i 'trovanje' koje već gotovo 30 godina traje kako bi se Srbija predstavila kao genocidan narod", zaključio je Odalović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track