NEBOJŠA KRSTIĆ: Narodu je teško ugoditi, ali Vučić ima puno pravo i da ode u sedište SPC i u Skupštinu Srbije
Foto: Nebojša Mandić

razgovori o kosovu

NEBOJŠA KRSTIĆ: Narodu je teško ugoditi, ali Vučić ima puno pravo i da ode u sedište SPC i u Skupštinu Srbije

Politika -

BEOGRAD - Narodu je teško ugoditi, ali predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima puno pravo da ode na oba mesta- kako u Srpsku pravoslavnu crku, tako i Skupštinu Srbije i informiše predstavnike obe institucije o svemu što se dešava i o svim poteškoćama sa kojima se Srbija suočava u pregovorima oko KiM i drugim temama, smatra marketinški stručnjak Nebojša Krstic.

foto: Dado Đilas

Krstić kaže da je Vučić želeo prdstavnike SPC da informiše o pritiscima i svim opasnostima koje vrebaju, kao i da crkva kaže svoj stav.

"Mislim da, nažalost, to što crkva ima rezolutan stav o Kosovu, ništa neće pomoći srpskom narodu", rekao je Krstić gostujući na TV Pink i dodao da je Vucić time što je otišao i razgovarao o tome ukazao poštovanje vladikama.

Što se tiče najave za odlazak u Skupštinu, Krstić smatra da se ništa spektakularno neće dogoditi.

" Vučić voli duele, poslanici takođe, i osim činjenice da će to biti zanimljivo za gledanje, smatram da se neće ništa spektakularno dogoditi za značaj zemlje i neće imati efekat za građane osim vesti da se desio dijalog vlasti i opozicije", istice Krstić.

Istoričar Nemanja Starović, rekao je se slaže sa Krstićem da je dobro da dođe do ove rasprave, i to na plenarnoj sednici.

foto: Damir Dervišagić

"Milsim da je momenat kada su se stvari donekle definisale i bitno je da se odredi politika Srbije u skladu sa postojećim okolnostima. Bitno je da se stvar predoči na jasan način i da se dobije podrška poslanika", rekao je Starović.

Kako kaže, Priština želi da obesmisli sve odredbe Briselskog sporazuma koje im ne idu u prilog.

"Oni su želeli da dovedu do podela u srpskom korpusu. Nisu očekivali da će Srbi da formiraju Srpsku listu, sada su nezadovoljni time i žele da postave neku vrstu zamke, kako bi mogli da postave neke svoje poslušne Srbe ili Albance", rekao je Starović i dodao da je važno da Srbija ne nasedne na te zamke i pada u njih.

"Važno je jedinstvo i da ne dođe do ugrožavanja bezbednosti stanovništva", kaže Starović.

foto: Beta/Medija centar Beograd

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da imajući u vidu dosadašnje iskustvo treba biti oprezan kada su provokacije u pitanju.

"Albanski političari imaju otvorenu nameru da unesu neku vrstu nemira i panike među Srbe, da se Srbi podele i to podstiču na sve načine. Uvek postoji visok nivo bezbednosnog rizika na KiM", rekao je Stanković.

On je dodao da ni međunarodni akteri na terenu nisu baš mnogo revnosni, i da su više oportunisti.

Takođe je istakao da kada se dogodi nasilje onda priča o nephodnosti dijaloga ide u drugi plan.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track