DRECUN: Razgraničenje nije linija koja razdvaja Srbe i Albance
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju

DRECUN: Razgraničenje nije linija koja razdvaja Srbe i Albance

Politika -

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da pruža punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u postizanju specifičnog, održivog i mirnog rešenja za KiM i ističe da razgraničenje, koje se u tom kontekstu pominje, nije samo "neka llinija", već mnogo složeniji predlog.

Drecun je podsetio da je Vučićeva ideja o razgraničenju na KiM naišla na neprihvatanje u dobrom delu srpske javnosti, ali je ocenio da greše oni koji misle da razgraničenje podrazumeva granicu koja bi razdvajala Srbe i Albance.

"Mislim da je situacija mnogo složenija i mogla bi u delu da se poistoveti s nekim rešenjima iz Dejtonskog sporazuma, da ne budem pogrešno shvaćen. Morate da nađete rešenje za konačni status Kosova i Metohije", rekao je Drecun.

Kako je naveo, Albanci govore "priča je završena, mi smo država i samo Srbija da nas prizna", Srbija poručuje "ne, priča nije završena, nećemo vas nikada priznati tako", dok Amerikanci kažu "da, priča nije završena, ipak mora da se

postigne dogovor s Beogradom".

"I tu vidimo šansu da te velike sile konačno dozvole kompromisno rešenje. Da ne budemo samo mi gubitnici", smatra Drecun.

On je pozvao da se definiše status Kosova i Metohije, a onda, u okviru toga, status Srba na severu, pa status Srba u Kosovskom Pomoravlju, pa u Brezovici, Štrpcu, kao i da se definiše zaštita srpskih svetinja.

(Kurir.rs/Tanjug/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track