ISUS HRIST OD ŠEST METARA! Oslikana kupola Hrama Svetog Save u Kraljevu
Foto: J.S.

U okviru pripreme za obeležavanje 800 godina autokefalnosti spc

ISUS HRIST OD ŠEST METARA! Oslikana kupola Hrama Svetog Save u Kraljevu

Srbija -

U okviru pripreme za obeležavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, u Hramu Svetog Save u Kraljevu ovih dana završeno je oslikavanje kupole crkve, a njen centralni deo sada krasi freska Hrista Svedržitelja.

- Za nepune tri decenije došli smo do poslednje faze izgradnje hrama, a to je njegovo živopisanje. Radovi na oslikavanju kupole koja je visoka 30 metara, što je ekvivalent zgradi od 8 spratova, bili su težak građevinski poduhvat, ali nam je Gospod dao snage i volje da ih završimo. Ostalo nam je da završimo oslikavanje oltara i unutrašnjosti hrama, kažu u Žičkoj eparhiji.

foto: J.S.

Kako navode crkveni zvaničnici, oslikavanje kupole inspiracija je umetnika i ikonopisca Gorana Jovića, koji je akademski slikar i profesor na Likovnoj akademiji Univerziteta u Beogradu, kao i na Akademiji za konzervaciju i živopis Srpske pravoslavne crkve.

- On je sa svojim pomoćnicima posle Vaskrsa prošle godine krenuo sa radom, a rezultat je više nego impozantan. Na kupoli su oslikani Jevanđelisti, kao i veliki proroci, u samom vrhu nalazi se Vaznesenje Hristovo, dok centralni deo zauzima Hristov lik. Figura Isusa Hrista veličine je 6 metara, a živopis je originalan i nije preslikan.

Izgradnja Hrama Svetog Save u Dositejevoj ulici u Kraljevu, inače, počela je u avgustu 1994. godine, kada su osveštani temelji nove crkve. Hram je jedan od najvećih u Srbiji, posle Beograda, i rađen je po uzoru na Derokov projekat Hrama Svetog Save na Vračaru.

Kurir.rs/J. S./Foto: J.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track