REKAO DA JE HTEO DA UBIJE MILA PA SVE POREKAO!  EVO KO JE SVEDOK SARADNIK SAŠA SINĐELIĆ: U Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zbog teškog ubistva i krađe da bi se pojavio kao ključni svedok protiv optuženih za državni udar u Crnoj Gori!
Foto: Printscreen YouTube/IN4S

mutna biografija

REKAO DA JE HTEO DA UBIJE MILA PA SVE POREKAO! EVO KO JE SVEDOK SARADNIK SAŠA SINĐELIĆ: U Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zbog teškog ubistva i krađe da bi se pojavio kao ključni svedok protiv optuženih za državni udar u Crnoj Gori!

Politika -

Neobičnim spletom okolnosti Aleksandar Saša Sinđelić postao je ključni svedok saradnik u postupku protiv 14 ruskih, srpskih i crnogorskih državljana kojima se sudilo pred Višim sudom u Podgorici zbog sumnje da su deo navode zavereničke grupe, instruisane od strane "određenih, ruskih struktura", s ciljem nasilne promene vlasti u Crnoj Gori.

Oni su optuženi da su planirali državni udar i ubistva Mila Đukanovića na dan izbora 2016. godine, a Sinđelić je na samom početku suđenja u Podgorici optužio, između ostalih, i navodne članove ruskog GRU, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, da su preko njega pokušali da dostave oružje crnogorskom Demokratskom frontu kako bi se izveo puč.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić prvo je u aferi „državni udar“ osumnjičio Sašu Sinđelića da je vođa krimilane grupe koja je trebala da izvede terorističke napade u Podgorici, u noći izbora 16. oktobra 2016. Ubrzo nakon toga Sinđelić je međutim doveden u Podgoricu gde mu je dat status svedoka saradnika.

Na početku procesa početkom 2017. godine Sinđelić je javnosti bio poznat samo sa starih fotografija na kojima je ličio na odmetnika iz holivudskih filmova, u kožnoj jakni ili uniformi, sa dugom gustom bradom, a neretko se slikao i pored oružja. Na suđenju se međutim pojavio u svojstvu svedoka sa potuno promenjenim imidžom – ošišan, sveže obrijan i u odelu, i više je podsećao na nekog državnog funkcionera.

Ove godine se međutim desio još jedan obrt, jer je posle više ročišta u Podgorici, Sinđelić gostujući na Hepi TV u emisiji "Ćirilica", u martu ove godine, izneo je niz tvrdnji koje su suprotne u odnosu na ono što je svedočio na suđenju prošle godine. On je tada saopštio da nije bilo planirano nasilje u Podgorici, kao ni atentat na tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića!

- Niko od mene nije tražio da uhapsim ili izvršim atentat na Đukanovića i da sprečim ulazak Crne Gore u NATO. Da je neko hteo da sprovede državni udar i atentat na Mila to bi se i desilo - kazao je tada Sinđelić, dodajući da je promenio iskaz "jer ne želi da ijedan Srbin ispašta zbog njegovog svedočenja pred sudom u Podgorici".

- Jedino je verodostojna moja izjava koju sam na početku dao sudu u Beogradu, a sve drugo je urađeno na silu. Da nisam prihvatio da govorim sve ono što su u Tužilaštvu Crne Gore "znali", ne bih večeras bio u ovoj emisiji, rekao je tada Sinđelić.

Opozicini Demokratski front je takođe tokom suđenja obelodanio da je Saša Sinđelić osuđen u Hrvatskoj na 21 godinuzatvora zbog ubistva i krađe traktora, koje je počinio 2002. godine u Vukovaru, i da je Hrvatska 1. juna 2017. uputila molbu Crnoj Gori za izručenje Sinđelića.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track