OKUPLJANJE U AMBASADI SAD: Palmer s đilasovcima o pritisku na vlast zbog Kosova
Foto: Tanjug

Otkrivamo

OKUPLJANJE U AMBASADI SAD: Palmer s đilasovcima o pritisku na vlast zbog Kosova

Politika -

Boško Obradović, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić imali su juče sastanak sa američkim zvaničnikom o južnoj srpskoj pokrajini

Deo Saveza za Srbiju - Boško Obradović, lider Dveri, Zoran Lutovac, lider DS, i Vuk Jeremić, lider NS - sastali su se juče u Ambasadi SAD u Beogradu sa Metjuom Palmerom, vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, a tema sastanka bilo je Kosovo, saznaje Kurir.

foto: Marina Lopičić

Prema oceni analitičara, sastanci opozicije sa stranim zvaničnicima su uobičajeni, ali problem je kad su ti zvaničnici iz SAD, jer se susreti uvek koriste za pritiske o pitanju KiM.

Samo trojica otišla

Uoči Palmerovog dolaska u Srbiju, nekoliko opozicionih lidera dobilo je poziv da se sastane sa ovim zvaničnikom SAD.

foto: Marina Lopičić

Pozivi su stigli Obradoviću, Lutovcu i Jeremiću na adresu stranke. U toku jučerašnjeg dana, njih trojica su se sastala sa Palmerom u zgradi Ambasade SAD na Dedinju, a sastanak je počeo u popodnevnim časovima.

foto: Zorana Jevtić

- Pozivi su navodno stigli gotovo svim liderima Saveza za Srbiju, ali nikom nije jasno zašto su samo njih trojica otišla. Tema sastanka, kako im je rečeno, biće pitanje Kosova. U pozivu nije naznačeno i koliko će sastanak s Palmerom da traje - kaže izvor Kurira.

Stari model

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da ovo okupljanje podseća na stari američki model - pomažu u ukrupnjavanju opozicije, koja onda pravi problem vlasti, a Amerikanci to koriste da izvuku od države ustupke u vezi sa Kosovom.

foto: Dragana Udovičić

- Nije problem što naši političari imaju sastanke sa stranim zvaničnicima, ali kad se viđaju s nekim iz SAD, nije dobro što oni te sastanke koriste da stvore pritisak kad je reč o Kosovu - kaže ovaj analitičar, a na pitanje kako može na opoziciju da se utiče kad je reč o Kosovu, on kaže:

- Njihov stari model je da utiču na ukrupnjavanje opozicije, koja onda pravi probleme vlastima, a to potom Zapad koristi da bi izvlačio ustupke geopolitičke prirode od države.

(Kurir/K. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track