ŠOK INTERVJU NENADA ČANKA! Treba PRIZNATI KOSOVO uz međunarodne garancije za Srbe!
Foto: Marina Lopičić

predsednik lsv

ŠOK INTERVJU NENADA ČANKA! Treba PRIZNATI KOSOVO uz međunarodne garancije za Srbe!

Politika

Lider LSV Nenad Čanak smatra da je rešenje za Kosovo priznanje Kosova uz davanje međunarodnih garancija o zaštiti kulturnih i ekonomskih interesa Srbije, koji bi morali biti taksativno nabrojani.

"Primera radi, ako bi, teoretski, četiri opštine na severu KiM bile "pripojene" Srbiji, da li bi oficijelni Beograd priznao ostatak Kosova kao nezavisnu državu? Pa, naravno da bi. Znači nije u pitanju da li priznati Kosovo, nego u kojim granicama", rekao je Čanak.

A ako počnu promene granica po etničkim osnovana, navodi lider LSV, koga bi onda začudilo ako bi Kosovo tražilo Preševo, Medveđu i Bujanovac. "Da ne spominejm analogne primere u Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori".

"Kosovo nije Srbija, nego prostor na kome žive neki ljudi koji imaju zaokruženu državnu celinu", smatra Čanak, koji kaže da "bez brisanja granica na Balkanu nikakvog trajnog mira ne može biti".

"A granice se mogu brisati samo što bržim uključivanjem svih zemalja na zapadnom Balkanu u EU. Svaki drugi koncept je štetočinski i vodi daljim podelama i trvenjima sa nesagldivim posledicama", naveo je Čanak.

Na pitanje o protestima dela opozicije, Čanak je kazao da je od početka bio skeptičan prema budućnosti tih protesta, zato što protesti, kako je objasnio, moraju imati konkretan, jasan i ostvariv cilj, a ovi protesti to nisu imali.

Prema njegovim rečima, takav tip protesta je u startu osuđen na propast.

Na pitanje zašto je odlučio da ne bojkotuje parlament, Čanak je odgovorio kontra pitanje: "A ko je to odlučio da bojkotuje parlament"? "Sva ta tzv opozicija svaki dan sedi u parlamentu. Drži konferencije za medije u holu i učestvuje u radu odbora. Jedino ne sede na plenarnim sednicama, nego ih prate iz poslaničkih prostorija, što često radim i ja kada nisu u pitanju teme za koje mislim da je neophodno da uzmem reč u debati. Samim tim, oni samo tvrde da bojkotuju parlament, a njihovo ponašanje jasno govori protiv toga. To je sve, blago rečeno, koješta", rekao je Čanak.

Na pitanje sa kim je od opozicionara u kontaktu, Čanak je kratko odgovorio: "Sa Čedomirom Jovanovićem".

Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Marina Lopičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track