BIVŠI POGLAVAR SPC POVERIO SE DOBRICI ĆOSIĆU: Patrijarh Pavle hteo podelu KiM!
Foto: Marina Lopičić, EPA/Srdjan Suki

VELIKA TAJNA

BIVŠI POGLAVAR SPC POVERIO SE DOBRICI ĆOSIĆU: Patrijarh Pavle hteo podelu KiM!

Politika -

Svedok - Saopštio sam mu predlog za životnu koegzistenciju Srba i Albanaca i tek kada sam mu rekao za hilandarizaciju srpskih manastira, patrijarh se

saglasio s podelom KiM, napisao je Ćosić

Patrijarh Pavle podržavao je podelu Kosova i Metohije, zapisao je Dobrica Ćosić, bivši predsednik SRJ, u svojoj knjizi „U tuđem veku 2“, koja predstavlja njegove zapise, vrstu dnevnika.

dobrica ćosić
dobrica ćosićfoto: Dragana Udovičić

Ćosić je u knjizi, za koju je tražio da bude objavljena posle njegove smrti, prepričao svoj razgovor s patrijarhom Pavlom iz septembra 2004.

Kako je naveo, on je patrijarhu izložio svoj predlog za životnu koegzistenciju albanskog i srpskog naroda i tek pošto je čuo i predlog o hilandarizaciji srpskih manastira, patrijarh se „saglasio s teritorijalnom podelom KiM“.

Poziv patrijarha

- Skoro će dve godine od poslednjeg razgovora s patrijarhom. Juče me pozvao da dođem u Patrijaršiju u 11 sati. Patrijarhov šef kabineta, uvek ljubazan i ozbiljan Momir Lečić, sačekao me na stepeništu Patrijaršije. Tu zvaničnost potvrdio je patrijarh, koji me je sačekao stojeći na sredini svog kabineta - navodi se u knjizi, kao i:

patrijarh pavle
patrijarh pavlefoto: Profimedia

- Pitao me je da li sam saglasan sa stavom Crkve o neizlasku Srba na izbore za kosovski parlament. Rekao sam da sam i ja savetovao Srbe da ne idu na izbore, jer su robovi i logoraši. Besmisleno je da logoraši biraju kandidate za komandante svojih logora. Onda sam mu izložio svoj predlog za životnu koegzistenciju albanskog i srpskog naroda. Pažljivo me slušao i tek kada sam mu izložio predlog o hilandarizaciji srpskih manastira i našem demografskom padu, on se saglasio s teritorijalnom podelom Kosova i Metohije. I on je ubeđen da Šiptari i Srbi ne mogu da žive zajedno, niti veruje u ideju pomirenja sadašnjih naraštaja.

Loša demografija

Ćosić navodi da su demografske činjenice bile za patrijarha glavni argument da se od južne srpske pokrajine spase bilo šta.

- Te katastrofalne demografske činjenice bile su za patrijarha Pavla glavni argument da se od Kosova nešto spase jer za rat nismo spremni, niti za Kosovo treba ratovati. Njegovo mirenje s mojim predlogom smatram dokazom da su Srbi u duhu izgubili Kosovo - zapisao je Ćosić i dodao da je poglavara SPC podsetio da Crkva nije ništa uradila na organizovanju međunarodnog skupa o univerzalnim, hrišćanskim vrednostima pravoslavne i srpske duhovne baštine na KiM.

Dušan Janjić ĆOSIĆ KADRIRAO PREKO CRKVE

Analitičar Dušan Janjić kaže da Dobrica Ćosić jeste iznosio patrijarhu Pavlu ideju podele Kosova, ali da to nije bio primarni deo razgovora - suština tog razgovora bilo je kadriranje u južnoj srpskoj pokrajini.

dušan janjić
dušan janjićfoto: Beta/Medija centar Beograd

- Ćosić nije objavio ceo razgovor s patrijarhom. Podela Kosova nije bila primarni deo razgovora, već Ćosićeva intervencija da sačuva Nebojšu Čovića na čelu Koordinacionog tela za KiM. On je hteo da Sabor stane iza te njegove odluke da Čović ostane glavni za KiM. Nebojša Čović bio je na čelu tog tela još oko godinu dana - kaže Janjić.

Milivoje Pavlović ĆOSIĆ I PATRIJARH SU RAZGOVARALI O KOSOVU

Profesor Milivoje Pavlović, autor dveju knjiga o Dobrici Ćosiću „Ogledalo Dobrice Ćosića“ i „Pisma s dvostrukim dnom“, kaže u razgovoru za Kurir da su Ćosić i patrijarh Pavle bili veoma bliski i da su često razmenjivali mišljenja o aktuelnim stvarima.

milivoje pavlović
milivoje pavlovićfoto: Dragana Udovičić

- Naravno da su često razgovarali i o Kosovu, pošto je Ćosić za širu javnost već potvrđen kao pouzdan hroničar, i ovaj zapis iz 2004. o kome vi govorite može se uzeti kao verodostojan. O deobi Kosova Ćosić piše već od 1981, iz spisa, zapisa i razgovora koje sam ja vodio s njim, on je obrazlagao stav da su velike demonstracije na Kosovu iz ‚81. samo nastavak procesa koji je počeo mnogo ranije. Ćosić je otvoreno govorio o razgraničenju s Albancima po etničkom i istorijskom principu - kaže Pavlović i dodaje:

- Ćosić je bio blizak sa svim srpskim patrijarsima, sa Germanom je bio veoma blizak, sa patrijarhom Pavlom, kao i sa sadašnjim patrijarhom Irinejem. Patrijarh Pavle nije bio mnogo govorljiv, a to što je on rekao, mora se uzeti kao stvar koja je promišljena.

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: Marina Lopičić EPA/Srdjan Suki

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track