NA ULICI OSTAJE 60 RADNIKA! ZBOG MILOJA ZATVARAM FIRMU: Ispovest preduzetnika koga je Obradović uništio!
Foto: Beta/Milan Obradović

Samovolja

NA ULICI OSTAJE 60 RADNIKA! ZBOG MILOJA ZATVARAM FIRMU: Ispovest preduzetnika koga je Obradović uništio!

Politika -

Šef Komisije za zaštitu konkurencije mi je iz obesti naložio kaznu od 19 miliona posle koje mogu samo da stavim katanac na vrata firme, ispričao je Borko Nerandžić

Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, pretvorio je ovo regulatorno telo u batinu kojom se preduzeća praktično teraju u bankrot, otkriva Kurir. Borko Nerandžić jedan je od privrednika koji za naš list kaže da će zbog Obradovićeve samovolje i drakonske kazne od 19 miliona dinara, koju mu je naložio, verovatno zatvoriti svoju firmu (ime poznato redakciji) sa oko 60 zaposlenih.

Gazi državnu politiku

- Posle ove kazne od 19 miliona mogu samo da razmišljam da stavim katanac na firmu i da ostavim na ulici više od 60 radnika. Ta kazna je tri puta veća nego što bih zaradio na poslu za koji sam dobio ovo rešenje. Za isti restriktivni sporazum druga preduzeća su, u odnosu na moje, dobila smešne kazne. Obradović guši preduzeća nerazumnim kaznama i stvara situaciju u kojoj se bukvalno gazi zvanična državna politika o stimulisanju privrednika i što većem zapošljavanju stanovništva - objašnjava Nerandžić.

Naš sagovornik tvrdi da su on i njegovi zaposleni žrtve Obradovićeve obesti, a to potkrepljuje dokumentacijom iz koje se vidi da su druga preduzeća za restriktivne sporazume kažnjena daleko manjom novčanom kaznom. U rešenju Komisije za zaštitu konkurencije navodi se da je Nerandžiću naloženo da uplati tri odsto od ukupnog godišnjeg prihoda, odnosno 18.730.440 dinara, što mnogo odudara od rešenja za druge učesnike na tržištu, kojima se propisuju kazne koje su uglavnom oko 0,2 odsto i retko prelaze jedan odsto od godišnjeg prihoda firme.

Nenormalne kazne

- Uporedite kazne, pa sami zaključite da li je normalno da se kazne razlikuju 10 ili 15 puta. Zašto sam ja prošao ovako, mogu samo da nagađam. Mislim da i vi i ja znamo o čemu je reč - zaključuje Nerandžić.

Ovaj slučaj je još jedan u nizu primera bahatosti i samovolje šefa Komisije, o kojima je Kurir prethodnih dana pisao. Najdrastičnija odluka Obradovića je bila kažnjavanje EPS Distribucije zbog navodne zloupotrebe dominantnosti na tržištu, iza čega se zapravo krije namera da se tajkunskim firmama otvori veći prostor za trgovinu strujom, izdejstvuje poskupljenje i nanese šteta građanima.

Mobing u Komisiji

Zastrašivanje glavna metoda

Za pet godina, koliko je na čelu ovog tela, Miloje Obradović je pokazao ogromnu samovolju i bahatost ne samo prema "nepodobnim" firmama već i prema službenicima Komisije. Kurir je juče objavio svedočenja zaposlenih o mobingu koji Obradović sprovodi nad njima. Prema njihovim rečima, predsednik Komisije zastrašuje zaposlene i stvara famu da im se telefoni prisluškuju i da će zbog i najmanjeg faula dobiti otkaz.

I. K./ Foto: Beta/Milan Obradović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track