Najnovije vesti

VESELJI POZDRAVLJA NAPORE KVINTE DA SE NASTAVI DIJALOG, ALI IMA USLOVE: Tražimo da se zaustave srpski kolonijalni projekti na Kosovu!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

nema kraja drskosti

VESELJI POZDRAVLJA NAPORE KVINTE DA SE NASTAVI DIJALOG, ALI IMA USLOVE: Tražimo da se zaustave srpski kolonijalni projekti na Kosovu!

Politika

Kadri Veselji je reagovao danas na zahtev ambasadora zemalja Kvinte da Beograd i Priština treba što pre da nastave dijalog, pozivom EU da, kako se navodi, "zaustavi srpske kolonizacione napore i osudi srpske ratne zločince".

Veselji je na svom fejsbuk profilu napisao da pitanje o kojoj će građani tzv. Kosova morati da se izjasne na predstojećim vanrednim izborima, koji se očekuju krajem septembra ili početkom oktobra, je i "da li Kosovo želi da nastavi poseban odnos sa međunarodnim saveznicima ili će ih tretirati kao neprijatelje i pokušati da dalje nastave sami".

foto: EPA

Predsednik DPK pozdravlja napore zemalja Kvinte oko pomoći koja je dobijena od Zapada za ostvarivanje kosovske nezavisnosti.

- Moramo da zaštitimo interese Kosova, ali to nećemo moći bez naših strateških partnera. Stoga pozdravljamo napore SAD, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije za nastavku dijaloga. Međutim, zahtevamo od EU da spreči finansiranje paralelnih struktura na Kosovu od srpske vlade, da zaustavi srpske kolonijalne projekte izgradnjom naselja na severu, da omogučhi obnovu spaljenih kuća u kojima su Albanci živeli pre 2001. i da osudi srpske zločince i silovatelje zbog zločina nad nevinim Albancima tokom i posle rata na Kosovu, napisao je Veselji.

Zemlje Kvinte pozvale su ranije danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog, da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

U zajedničkoj izjavi vlada SAD, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Nemačke navodi se da su ujedinjene u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...