Najnovije vesti

VESIĆ O ĐILASOVOJ IZJAVI O PASARELI: Podržao je izgradnju pasarele upravo onakve kakva je danas izgrađena sa umetničkom skulpturom
Foto: Printscreen, Zorana Jevtić

pokušaj Đilsa da odgovornost prebaci na svog prethodnika

VESIĆ O ĐILASOVOJ IZJAVI O PASARELI: Podržao je izgradnju pasarele upravo onakve kakva je danas izgrađena sa umetničkom skulpturom

Politika

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da bivši gradonačelnik Dragan Đilas ne govori istinu kada kaže da nije podržao projekat pasarele na Kalemegdanu.

"Podržao ga je", rekao je Vesić i dodao da je u Skupštini grada Beograda, u vreme dok je Đilas bio gradonačelnik, održana prezentacija projekta pasarele na Kalemegdanu sa skulpturom vajara Ričarda Dikona i Mrđana Bajića i da to potvrđuje vest uzeta sa sajta RTS-a od 17. aprila 2009. godine o promociji tog projekta u Skupštini grada.

"Koliko se ja sećam, Đilas je u to vreme bio gradonačelnik Beograda, a kako je poznat u gradu po autokratskoj vladavini u kojoj su ljudi otpuštani sms-ovima ili zato što ostave svetlo da gori u kancelariji, teško da je mogla da mu promakne ova promocija. Prema tome, Đilas je podržao izgradnju pasarele upravo onakve kakva je danas izgrađena sa umetničkom skulpturom", rekao je Vesić.

Vesić je ocenio kao "bedan" pokušaj Đilsa da "odgovornost" za izgradnju pasarele i prihvatanje donacije za skulpturu prebaci na svog prethodnika Nenada Bogdanovića i dodao da to govori o tome kakav je Đilas čovek.

"Za razliku od njega koji mrzi 'svoje', mi poštujemo kada naši protivnici nešto dobro urade. Projekat pasarele je dobar i mi smo ga kao gradska vlast, koja je izabrana 2014. godine, realizovali. Nije ovo prvi put da je Đilas osmislio nešto pa nije bio u stanju da ostvari. Recimo, fontanu na Slaviji, pa Grad na vodi u tome je razlika između nas i njega", rekao je Vesić.

Kako je naveo, pošto Đilas od projekta male pasarele nije mogao dovoljno da zaradi, istovremeno je osmislio i megalomanski projekat za Kalemegdan i Beton halu.

Vesić kaže da je Đilas raspisao međunarodni konkurs za krov na Beton hali sa vezom do Kalemgdanskog parka na kome je, kako tvrdi, na Đilasov zahtev, pobedio predlog japanskog arhitekte Soja Fuđimotoa čija je cena trebalo da bude oko 60 miliona evra.

"Kako je izgledalo 'žiriranje' i kakvi su pritisci vršeni na komsiju kojoj se japanski projekat uopšte nije svideo, mogu da pričaju domaće arhitekte koje su učestvovale na konkursu. I tako dobismo ultramoderno 'čudo' između Kalemegdana i Beton hale koje je teško bilo izgraditi", rekao je Vesić.

Kako je dodao, kako se taj Đilasov japanski projekat uklapao u ambijetalnu celinu Beogradske tvrđave trebalo bi pitati "velike stručnjake što se sada bune oko gondole".

"Da li je moguće da niko od njih nije podigao glas protiv čuda koje je Đilas imao nameru da uradi? I šta bi na to rekla Evropa nostra? Ili Matija Bećković, stručnjak za gondole? Svi su ćutali kao što po komandi ćute oko pasarele koja je bliža Beogradskoj tvrđavi od gondole", rekao je Vesić.

Naveo je da niko od njih ne sme da napadne taj projekat jer bi tako napali Đilasa i dodao da mnoge od njih Đilas plaća.

"Zato za njih gondola 'uništava Beogradsku tvrđavu' iako nema veze sa tvrđavom, a pasarela i ono Đilasovo japansko čudo ne uništavaju ništa. Neverovatno. Ali mene od njih ništa ne čudi, jer je većina njih dala svoje potpise za izgranđu gondole, a posle se po nalogu 'predomislila', ali samo za gondolu", zaključio je Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...