SOCIJALISTI ZABORAVILI SVOG OSNIVAČA: Mrkonjić se jedini setio Miloševićevog rođendana
Foto: Kurir/Marija Dejanović, Profimedia

paŽnja

SOCIJALISTI ZABORAVILI SVOG OSNIVAČA: Mrkonjić se jedini setio Miloševićevog rođendana

Politika -

Verni prijatelj: Smatram svojom dužnošću da, dok sam živ, barem dvaput godišnje obiđem njegov grob u Požarevcu i položim cveće, kaže Mrkonjić za Kurir

Da je živ Slobodan Milošević, bivši predsednik SRJ, juče bi napunio 78 godina. Njegovog rođendana setio se njegov dugogodišnji saborac, počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić i zaputio se u Požarevac pred večnu kuću nekadašnjeg prijatelja.

Da li su ostali socijalisti zaboravili svog osnivača ili im je smetala avgustovska vrelina, tek juče ih nije bilo u blizini groba ispod lipe. Reporter Kurira je u dvorištu porodične kuće Miloševića osim Mrkonjića zatekao još samo čuvara i nekolicinu građana i prijatelja porodice Milošević. koji su dolazili da upale sveće i polože cveće.

foto: Kurir/Marija Dejanović

Pobedio Haški sud

- Neću zaboraviti način na koji je u Hagu ubijen moj prijatelj Slobodan i kako je u državi Srbiji tretiran i sahranjen, nažalost, ne kao poslednji ozbiljni državnik, što njemu pripada i dolikuje. Zato smatram svojom dužnošću da, dok sam živ, barem dvaput godišnje obiđem njegov grob u Požarevcu i položim cveće.

On podseća da je Milošević bio državnik u teško vreme 90-ih godina, ali je ipak sačuvao, zajedno sa socijalistima, privredu Srbije od propasti. - Obnovio je zemlju posle NATO bombardovanja i kao tekovinu svoje vlasti ostavio Rezoluciju 1244, koja je danas temelj borbe za očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Sloba nije bio svetac, što je retko koji državnik u svetu. Bio je čovek od krvi i mesa, ali zaslužio je da ga narod pamti po onome sto je učinio za narod, a posebno zbog herojske odbrane u Hagu, gde je faktički pobedio sam Haški tribunal i zato bio ubijen od zapadnih zlotvora.

foto: Kurir/Marija Dejanović

Mirina bista

Za njega je Milošević pobednik, koji je zadužio Srbe i spasao Srbiju od sigurne propasti nakon bombardovanja. - Stvorio je Republiku Srpsku, državu preko Drine srpskog naroda. Danas, 20 godina posle njegovog odlaska s vlasti, analitičari ocenjuju ulogu Slobodana Miloševića krajnje pozitivno u 80 odsto raznih dokumenata, novinskih tekstova, emisija, filmova... Čak i njegovi najtvrđi protivnici iz vremena kad je bio na vlasti pišu danas knjige u kojima njegovu ulogu ocenjuju pozitivno - istakao je Mrkonjić.

Bista bivše prve dame i predsednice JUL Mirjane Mire Marković biće stavljena pored biste njenog muža, a postavljanje se očekuje u septembru, kad će se navršiti tačno pet meseci od njene smrti.

Kurir.rs/ekipa kurira Foto: Kurir/Marija Dejanović,Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track