Najnovije vesti

ŠAREC O KIM: Takse da budu ukinute, pa da se nastavi dijalog Beograda i Prištine!
Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

rekao svoje

ŠAREC O KIM: Takse da budu ukinute, pa da se nastavi dijalog Beograda i Prištine!

Politika

Predsednik Vlade Slovenije Marjan Šarec ocenio je danas da bi izostanak dijaloga Beograda i Prištine bio najlošija opcija i dodao da očekuje da će ti razgovori biti nastavljeni u bližoj budućnosti.

Šarec je nakon sastanka s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Palati Srbija, rekao novinarima da se Ljubljana protivi taksama koje je uvela Priština i istakao da one prvo moraju da budu ukinute, a onda da se nastave razgovori.

Slovenački premijer smatra da takse nisu dobar put za rešavanje problema.

- Dužnost Slovenije kao članice EU jeste da brine i o tome da li se dogovori poštuju, rekao je Šarec, kome je premijerka Branbić zahvalila na jasnom, više puta iskazanom stavu da takse ne doprinose regionalnoj stabilnosti, dijalogu, eventualnom pronalaženju kompromisa i da ta odluka mora da se povuče.

Na pitanje da li je tokom sastanka bilo reči o KiM i da li je tražena podrška Ljubljane za kompromisno rešenje, te kakav je odgovor dobijen, Brnabić je podsetila da Srbija i Slovenija imaju različite poglede na nezavisnost Kosova, o čemu je bilo reči tokom susreta.

- Razumemo i poštujemo njihov stav, ali nam je važno da znaju šta se dešava na Kosovu, da Priština nije ni stabilan ni predvidiv partner, što se videlo na temu uvođenja taksi, čime je prekršen CEFT-a sporazum i S SP, rekla je srpska premijerka.

Ona je podsetila da je Priština 2013. potpisala Briselski sporazum o normalizaciji odnosa s Beogradom, uz garancije EU, ali "nije primenila ni slovo" iz tog sporazuma.

Šarec je, upitan koliko je slovenačka privreda na dobiti od taksi uvedenih na robu iz Srbije, rekao da taj podatak nema ali da može da kaže da nije dobro tamo gde postoje sankcije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...