AMERIČKI SENATORI STIŽU U BEOGRAD: Vučić sutra sa Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem
Foto: Predsedništvo Srbije

sastanak

AMERIČKI SENATORI STIŽU U BEOGRAD: Vučić sutra sa Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

Pre dolaska u Beograd, senatori, demokrata Kris Marfi i republikanac Ron Džonson, juče su boravili u Prištini.

Tamo su se, prema pisanju prištinskog Zerija, založili da se odblokira dijalog Beograda i Prištine, i ocenili da je dijalog ključan za budućnost celog Zapadnog Balkana.

Takođe, iz Prištine su poručili da dogovor s Beogradom podrazumeva rešavanje "teških pitanja", i da je za to potrebno žrtvovanje i naporan rad.

"Kada je u pitanju dijalog, uključena su i teška rešenja. Nastavljamo put Beograda radi sastanka s (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem.

Očekujemo da će dijalog biti plodonosan. Nadamo se da će obe strane shvatiti da je potrebno žrtvovanje kako bi se mogli normalizovati odnosi između ove dve države. Sporazum između Kosova i Srbije rezultiraće uspešnim ekonomskim i političkim razvojem. Imamo jasnu poruku za Beograd kao što smo je imali ovde na Kosovu", rekao je senator Marfi.

Kako je preneo KosovoOnline, senator Džonson je posebno ukazao na to da postizanje sporazuma ima ključni značaj za evropske integracije.

"Ovde smo da pružimo podršku kosovskom narodu i da nastavimo prijateljstvo dveju zemalja. Vidimo da za Kosovo postoji budućnost, želimo mir, sigurnost i razvoj ove zemlje. Sve to se postiže s novom vladom koja poštuje vladavinu zakona. U međuvremenu, postizanje sporazuma sa Srbijom je ključ koji otključava budućnost. Zbog toga smo ovde da podržimo narod Kosova i Srbije, da ih vidimo uspešnim", rekao je Džonson.

Zeri.info je preneo da su se Džonson i Marfi sastali sa svim liderima političkih stranaka i institucija na Kosovu - doskorašnji premijer Ramuš Haradinaj, predsednik privremenih institucija Hašim Tači, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, lider Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, šef Pokreta Samooopredeljenje Aljbin Kurti, Mimoza Kusari iz Alternative i Bedžet Pacoli iz Alijanse za novo Kosovo.

Sastanku je, kako navodi Zeri, prisustvovao i Nenad Rašić, lider Progresivno demokratske stranke i nedavno formirane koalicije Sloboda.

Povodom posete američkih kongresmena Prištini predsednik Srbije kaže da ne misli da se mnogo menja u američkom stavu kada je Kosovo u pitanju, niti smo mi na to mogli da utičemo.

"Amerika je velika sila, to su taktički odnosi da se govori da pritisak mora da bude i na jednoj i na drugoj strani", ocenio je Vučić.

SAD podžavaju nezavisnost Kosova, a nase je, ponavlja, da izvucemo najviše sto možemo, a izgubimo najmanje što moramo".

"Nasa pozicija nije laka i neće biti nimalo laka", ocenio je predsednik.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track