SAD OJAČALE SVOJE PRISUSTVO: Posle Palmera, u Srbiju stižu i senatori
Foto: Profimedia, AP

BALKAN

SAD OJAČALE SVOJE PRISUSTVO: Posle Palmera, u Srbiju stižu i senatori

Politika -

Poslednji potezi Amerike su indirektan pritisak na Prištinu, ali i na Srbiju. Amerika šalje Palmera da bi što pre uspostavio dogovor o Kosovu i Metohiji

Američki senatori, demokrata Kris Marfi i republikanac Ron Džonson, najavili su posetu samoproglašenoj državi Kosovo i Srbiji u cilju normalizacije odnosa Prištine i Beograda, nedugo nakon imenovanja Metjua Palmera za američkog izaslanika za Balkan.

- Rusija ne želi da nas pusti da uđemo, ali Ron Džonson i ja posetićemo Ukrajinu, Srbiju i Kosovo ove nedelje kako bismo demonstrirali dvopartijsku podršku ukrajinskoj vladi i nastavku dijaloga između Beograda i Prištine - napisao je Marfi na Tviteru.

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić kaže da Rusija čeka završetak najavljenih poseta, a onda će reagovati u punom kapacitetu.

- Poslednji potezi Amerike su indirektan pritisak na Prištinu, ali i na Srbiju. Amerika šalje Palmera da bi što pre uspostavio dogovor o Kosovu i Metohiji. SAD ne vrše pritisak samo preko svojih specijalaca već i preko domaće opozicije - istakao je Spasić.

(Kurir.rs / Foto:Profimedia , AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track