Najnovije vesti

VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA AMERIČKIM SENATORIMA: Srbija očekuje ukidanje taksi i postizanje kompromisa, ali to ne znači da srpska strana ne dobije ništa, a druga sve! (KURIR TV)
Foto: Kurir TV Printscreen

razgovori u predsedništvu

VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA AMERIČKIM SENATORIMA: Srbija očekuje ukidanje taksi i postizanje kompromisa, ali to ne znači da srpska strana ne dobije ništa, a druga sve! (KURIR TV)

Politika

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem u zgradi Predsedništva posle čega su se sva trojica obratila javnosti.

1 / 19 Foto: Kurir TV

Vučić je sa govornice poručio da se razgovaralo o mnogim temama, a da kada je reč o Kosovu da im je rekao da Srbija očekuje ukidanje taksi i postizanje kompromisnog dogovora, ali to ne znači da srpska strana ne dobije ništa, a druga sve. Predsednik je rekao i da su mu senatori rekli da vide koliko je Srbija ekonomski napredovala. 

- Niti ja mogu da za 5 minuta promenim njihovo mišljenje, niti oni moje, odgovorna i ozbiljna politika koju vodimo jeste ona da vidimo šta i koliko najbolje možemo da izvučemo za sebe i kako da unapredimo međusobne odnose - dodao je Vučić.

foto: Kurir TV

Vučić je pojasnio i da je senatorima preneo da Beograd očekuje ukidanje taksi i želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da to rešenje ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa.

"To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, da bi obe strane pojednako dobile", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

foto: Kurir TV

Vučić je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor, jer je on lekovit i dodao da bi popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu. On se zahvalio senatorima na trudu da se pronađe rešenje za nastavak dijaloga.

Senatori su se potom u svom obraćanju sa govornice prvo zahvalili Vučiću na izuzetnom gostoprimstvu, primetili da je Srbija izuzetno ekonomski napredovala, a onda rekli da su za kompromis između Beograda i Prištine ali samo pod uslovom da je reč o uzajamnom davanju i uzimanju jer se samo na taj način može doći do komprimisa u kojem obe strane istovremeno i gube i dobijaju.

foto: Kurir TV

- Uveren sam da je želja za unapređenjem odnosa Srbije i SAD obostrana, rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o ekonomskoj saradnji od koje će građani da imaju veliku korist. Istakao je da je važno i da se uveća trgovinska saradnja i da Srbija učesvuje u brojnim .

Vučić je rekao da je na sastanku bilo reči i o regionalnoj stabilnosti, te da će Srbija nastaviti da sa politikom očuvanja mira i poštovanja prava drugih.

Preneo je da se senatorima zahvalio na podršci Srbiji u ostvarivanju punopravnog članstva u EU. "Imali smo određene teme, o konkretnoj saradnji, i verujemo da će tu biti otvaranja nekih novih poglavlja i tema", rekao je Vučić.

foto: Kurir TV Printscreen

On je ukazao da dobru vojno-ekonomsku i civilnu saradnju, posebno sa Ohajom, dodajući da ta saradnja može da bude još bolja, jer ima prostora za unapređenje. Vučić je naveo da su mu senatori ukazali i koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji, a koliko bi želeli da se određene oblasti u vladavini prava izmene na bolje.

"Saslušao sam i ukazao na činjenicu da možemo još mnogo da popravimo, promenimo i da uradimo u narednom periodu", rekao je Vučić.

Najavio je i da će biti obeležena 75. godišnjica operacije Halijard.

1 / 4 Foto: Predsedništvo Srbije

Podsetimo, pre dolaska u Beograd, senatori, demokrata Kris Marfi i republikanac Ron Džonson, posetili su Prištinu.

Tamo su se, prema pisanju prištinskog Zerija, založili da se odblokira dijalog Beograda i Prištine, i ocenili da je dijalog ključan za budućnost celog Zapadnog Balkana.

Takođe, iz Prištine su poručili da dogovor s Beogradom podrazumeva rešavanje "teških pitanja", i da je za to potrebno žrtvovanje i naporan rad.

foto: Profimedia, AP

"Kada je u pitanju dijalog, uključena su i teška rešenja. Nastavljamo put Beograda radi sastanka s (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem. Očekujemo da će dijalog biti plodonosan. Nadamo se da će obe strane shvatiti da je potrebno žrtvovanje kako bi se mogli normalizovati odnosi. Sporazum između Kosova i Srbije rezultiraće uspešnim ekonomskim i političkim razvojem. Imamo jasnu poruku za Beograd kao što smo je imali ovde na Kosovu", rekao je senator Marfi, podseća Tanjug.

Povodom posete američkih kongresmena Prištini, predsednik Srbije kaže da ne misli da se mnogo menja u američkom stavu kada je Kosovo u pitanju, niti Srbija može na to da utiče.

foto: Predsedništvo Srbije

"Amerika je velika sila, to su taktički odnosi da se govori da pritisak mora da bude i na jednoj i na drugoj strani", dodao je Vučić. On je podsetio da SAD podržavaju nezavisnost Kosova i istakao da je ne Srbiji da izvuče najviše što može, a izgubi najmanje što mora. "Naša pozicija nije laka i neće biti nimalo laka", ocenio je predsednik.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...