PIJACE KRCATE POVRĆEM I VOĆEM, ALI JE MALO MUŠTERIJA: Za pun špajz treba najmanje 200 evra!
Foto: Stefan Kojić

SKUPO

PIJACE KRCATE POVRĆEM I VOĆEM, ALI JE MALO MUŠTERIJA: Za pun špajz treba najmanje 200 evra!

Društvo -

Dilema Domaći ajvar, džemovi, slatka i kompoti uveliko se nude na pijacama, ali domaćice još vagaju da li im se više isplati da kupe zimnicu ili da zasuču rukave i naprave je same

Sezona spremanja zimnice uveliko je počela pa domaćice obilaze pijace kako bi se raspitale za cenu povrća i gotove zimnice i zaključile da li im se isplati da je kupe ili da zasuču rukave i prave same. Bilo kako bilo, za pun špajz ajvara, barenih paprika, kuvanog paradajza, kornišona, cvekle, džemova i slatkog i ove godine biće potrebno oko 200 evra za četvoročlanu porodicu.

Milan Petković iz Vlasotinca, koji pored posla u školi s porodicom pravi domaću zimnicu kao dodatni izvor zarade, kaže da se domaćicama više isplati da kupe gotovu zimnicu nego da kupuju povrće i voće i same je prave.

Mala

foto: Printsrin

razlika u ceni

- Kad se pogleda koliko vremena izgubite oko toga, isprljate stan i još ako niste vešti u spremanju, i koliko vam novca treba za povrće i voće, više se isplati da kupite gotovu zimnicu jer je mala razlika u ceni. Domaćicu koja sama pravi ajvar jedna tegla ajvara koštaće 500 dinara, a gde je tek rad i ulje. Ona kupuje papriku na pijaci po višoj ceni, a mi još u martu zakupimo celu njivu paprika po povoljnoj ceni i kupimo ulje na veliko i zato nam se isplati - kaže Petković i dodaje da trenutno njegova porodica pravi kompote od višanja i aronije po ceni od 250 dinara po tegli od 750 grama.

Nadicu Lukić zatekli smo da sedi iza prepune tezge zimnice i druge robe na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu. Kaže nam da prodaja zimnice ove godine vrlo slabo ide.

foto: Printsrin

- Zasad mušterije više pitaju za cenu nego što kupuju. Još je rano, ali glavni razlog je što narod nema para. Zimnicu prodajem jednoj ženi iz Šapca. Ona ima svoje povrće pa joj se isplati da pravi zimnicu za prodaju. Da mora da je kupi, ne bi imala neku zaradu. Tegla ajvara od barenih paprika košta 400 dinara, a od pečenih 600 dinara i to je ajvar koji može da stoji godinu dana. Mešanu salatu prodajemo po 200 dinara, a barene paprike će biti 250 dinara, ali je još rano za njih. Džemovi su 300 dinara po tegli, a slatko od lubenice košta 500 dinara - kaže Nadica Lukić.

Kvalitet neuporediv

Ona navodi da po tegli zimnice zaradi 50-60 dinara.

- Mušterija je baš malo, ali imam ovu drugu robu pa nešto i zaradim. Bolje išta nego sedeti kod kuće - ističe Nadica.

foto: Printsrin

Za domaćice koje imaju tanji novčanik, a nisu baš vične da same prave zimnicu rešenje je kupovina konzerviranog povrća u marketima, gde se često zimnica može naći i na akciji po duplo nižoj ceni nego na pijacama. Ipak, kvalitet industrijske zimnice i one napravljene na tradicionalan način je neuporediv, pa ko voli, nek izvoli.

Jedini posao CELA PORODICA ŽIVI OD PRAVLJENJA ZIMNICE

Stefan Veljović iz Blaca, čija porodica 10 godina živi od proizvodnje zimnice, objašnjava da su za prodaju najisplativiji džemovi zato što ih prave od svog voća.

- Mi živimo od spremanja i prodaje zimnice. Niko od nas četvoro iz kuće ne radi u firmi. Kad su roditelji dobili otkaz na poslu, počeli su ovim da se bave i može pristojno da se živi godinu dana i duže ako više zapneš. Sad trenutno nemamo sna. Zimnicu sprema nas četvoro i još osam žena iz komšiluka, koje ljušte papriku za ajvar. Ajvar od pečene paprike košta 550 dinara po tegli, pinđur od 460 g košta 280 dinara, cvekla 180 dinara, ljutenica od 460 g je 280 dinara, pekmez od šljive 250 dinara tegla, kuvani paradajz s bosiljkom 120 dinara flaša od litar. Trenutno je najveća potražnja za slatkim od šljiva od 460 g, koje košta 250 dinara - kaže Veljović i dodaje da iako kupuje papriku za ajvar po ceni od 70 dinara po kilogramu na veliko, od svake tegle ajvara zaradi pola od prodajne cene.

(Kurir.rs / Slavica Tomčić / Foto:Stefan Kojić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track